Форма входу

Календар новин

«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 01.05.2024, 08:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Червень » 25 » 18-річна жінка, яка не послухалася лікарів, могла скалічити життя і собі, й дитині
18-річна жінка, яка не послухалася лікарів, могла скалічити життя і собі, й дитині
13:55
Життя та здоров’я людини – річ дуже тендітна. Один невірний крок, необдуманий вчинок, і можна втратити й те, й інше. Особливо, коли не слухатися людей, які хочуть допомогти.
     У нашій історії, на щастя, все закінчилося благополучно. Та її герої, безперечно, отримали величезний урок на все подальше життя.
     - Нещодавно ми мали справу із двома жінками, в яких було виявлено важку патологію на останньому терміні вагітності, – розповідає заступник головного лікаря Дубенської лікарні матері та дитини Ольга Коцюба (на фото). – Одну з них звуть Людмила, їй 36 років, і це вже у неї 6-та вагітність. Інша – 18-річна Оксана, яка народжувала вперше. Обидві пацієнтки з Дубенщини, і поставлені їм були однакові діагнози – прогресуючий пізній токсикоз. Якщо ця патологія піддається лікуванню, то жінка може народити самостійно. Якщо ні – потрібно негайно робити кесарський розтин. Коли ж згаяти час, то існує загроза не лише життю дитини, а й матері.  
     Отож і Людмилу, і Оксану потрібно було оперувати. Про це, а також про наслідки відмови від лікування, вони були детально проінформовані. Але інформація цю, видно, пройшла повз їхні вуха.
     - Нам було дуже важко знайти спільну мову із обома жінками, – розповідає Ольга Борисівна. – Бо ж вони добре себе почували та самі "краще знали", що їм робити. Та врешті-решт ми вмовили Людмилу на кесарів розтин. Операція пройшла успішно – жінка народила двох здорових хлопчиків-близнюків (на фото). І минулої п’ятниці це сімейство виписали додому.
     - Я вже маю 4-ох дітей, – розповідає пані Людмила, – та ще жодного разу в мене не виникало проблем під час вагітності.  Про патологію мені сказали ще в жіночій консультації, але я не зважала на це, аж доки не почалися проблеми із тиском – він піднявся до 180. І хоча спочатку я відмовлялася від кесаревого, бо ж не маю на кого покинути 4-ох дітей, та згодом погодилася. І не шкодую. Нині ж почуваюся добре, ніяких ускладнень не маю, та й дітки мої здоровенькі, вже потрохи набирають вагу.
     Тож у цьому випадку ситуація вирішилася добре, чого не трапилося в іншому…
     - А от Оксана нас не послухалася, сказала, що ніяких ускладнень у неї бути не може, – допомагає завідуюча акушерським відділенням лікарні матері та дитини Леся Кузьминська. – Тож вона написала розписку про відмову від лікування та поїхала додому. І буквально за кілька днів жінці стало погано. Коли тиск дійшов до 200, родичі викликали швидку та повезли її до Кременецької лікарні, що була ближче розташована. Але там Оксану прийняти відмовилися. Лікарі сказали, що з такою патологією родити вона зможе лише в Тернополі. Тож нічого іншого не залишалося, як відвезти її назад до нас.
     Привезли Оксану в дубенську лікарню серед ночі напівпритомною. Стан її був  дуже важким, тож відразу підняли на ноги всіх лікарів і зробили кесарський розтин. Викликали навіть медиків з Рівного. Але успішно все не пройшло – після операції в Оксани виникли ускладнення – з’явилися судоми. 15 лікарів боролися за її життя не одну годину. Тож ми хочемо подякувати їм всім, а особливо Віталію Табачуку, реаніматологу Дубенської міської лікарні, Юрію Ковальчуку, реаніматологу обласної лікарні та Оксані Гордієнко, невропатологу міської лікарні за допомогу та консультацію.
     - Стан Оксани після операції був важким, – говорить Ольга Коцюба. –  Через ускладнення в неї постраждав мозок і нирки. Так що потрібно буде ще багато часу і грошей, щоб відновити її здоров’я. крім того, це все не могло не відбитися на дитині – новонароджену дівчинку у важкому стані забрали до обласної лікарні. І немає гарантії, що вона буде нормально розвиватися та матиме хороше здоров’я. Якби ж Оксана вчасно погодилася на медичну допомогу, цього всього б не сталося.
     А взагалі, як ми з’ясували, такі випадки непорозуміння між лікарями та пацієнтками трапляються нерідко. Бо ж, незважаючи на застереження медиків, більшість людей чогось думає, що біда може статися з ким завгодно, але тільки не з ними. Хоча невблаганна статистика говорить, що з кожним роком жінки здоровішими не стають, а навпаки. Тому сьогодні трапляються лише поодинокі випадки, коли вагітність проходить без ускладнення. І доки ми цього не зрозуміємо – ризикуватимемо не лише своїм здоров’ям, але й здоров’ям своїх дітей. А що може бути гіршим, ніж хвора кровиночка?..
     Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 1684 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024