Форма входу

Календар новин

«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 01.05.2024, 01:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Червень » 25 » За збір суниць, чорниць та грибів потрібно платити
За збір суниць, чорниць та грибів потрібно платити
13:51
Всі, хто стоїть на ринку з лісовими ягодами  – незаконні торговці
     Погода першого літнього місяця аж ніяк нас не тішить – за вікном то дощ, то невимовна спека. Але, незважаючи на це, сезон збору ягід вже давно розпочався. Тож на ринках Дубна чи не кожного дня можна зустріти продавців смачними лісовими ласощами, такими як суниці та чорниці. Ще трохи – і грибочків можна буде придбати. Але чи законно це все?.. Щоб розібратися в цьому, ми звернулися до Євгена Андрощука, провідного інженера з лісокористування Дубенського лісгоспу:
     - Ще з 1 січня 2000 року діє постанова уряду про сплату за використання спеціальних лісових ресурсів. Якщо раніше збір брався лише за деревину, то з цього часу й за недеревні лісові ресурси місцевого значення, такі як гриби, ягоди, лікарські рослини, технічна сировина (лоза, луб тощо). Також сюди можна віднести й розміщення на території лісового фонду пасік, тимчасових об’єктів для відпочинку населення, заготівлю сіна та випасання худоби. Це все називається використанням корисних ресурсів лісу. Крім того, якщо деревина – це ресурси державного значення, і збір на її заготівлю йде до місцевого бюджету, то недеревні ресурси мають місцеве значення. І кошти за їх використання йдуть до бюджетів сільських рад, на території яких вони заготовлюються.
     Що ж плати за ці всі блага лісу, то вона визначається розпорядженням обласної адміністрації. І сьогодні, щоб зібрати 1 кг чорниці чи суниці, потрібно заплатити 37 коп., малини – 24 коп., білих грибів – 43 коп., опеньок – 24 коп., березового соку – 6 коп., сіна – 1 коп. Також, якщо ви влаштували собі серед лісу пасовище, то за одну корову, яка харчуватиметься там протягом сезону, потрібно заплатити 20 грн., а за одну вівцю – 5 грн. Та не будемо перераховувати всіх тарифів, скажемо лише, що платити за ресурси лісу аж ніхто не хоче.
     - Законом також встановлено і максимальну кількість ресурсів лісу, які безкоштовно може зібрати одна людина за день, – продовжує Євген Павлович. –  Так чорниці можна зібрати не більше 12 кг, суниці та малини – 10 кг, білих грибів – 30 кг, опеньків – 50 кг тощо. Штрафи за перевищення цих цифр визначені постановою Кабміну від 23 липня 2008 року. Сума їх залежить від поширеності виду того чи іншого лісового ресурсу. Так за один кілограм незаконно зібраних грибів потрібно сплатити від 77 до 102 грн., ягід – від 39 до 77 грн. Але виявити порушників дуже важко, тому що наші повноваження простягаються лише на території лісових угідь. І кожна людина може сказати, що збирає ягоди та гриби для своїх потреб, хоча насправді більшість з них йде на продаж. А вже в населених пунктах чи на ринках ми не маємо ніякого права штрафувати цих незаконних подавців. Тут вже ними повинна «опікуватися» податкова та екологічна інспекції, а також органи внутрішніх справ.
     - Тобто, за збір лісових ресурсів так ніхто й не платить?
     - Ні, ухиляються від сплати лише фізичні особи. А от юридичні, що заготовляють той чи інший ресурс з метою подальшої переробки та реалізації, повинні мати лісовий квиток на право заготівлі, перевезення та подальшого продажу. Отримати його можна у нашому лісгоспі, попередньо заплативши кошти на рахунок тієї сільської ради, на території якої буде проводитися збір. Цього року ми видали лісові квитки двом організаціям – Житомирському ЗАО «Ліктрави» та Кримській фірмі «Радуга». Ці підприємства сплатили 2530 грн. до Семидубської сільської ради та 2150 грн. до Смизької. Але це лише на збір лікарських рослин. На ягоди та гриби ніхто дозволів не бере. Тож всі, хто стоїть з такими товарами на ринку – це незаконні торговці і вони мають бути притягнуті до відповідальності за незаконну торгівлю лісовими ресурсами. Адже, отримуючи прибуток від продажу дарів лісу, ці люди не сплачують необхідних зборів до місцевих бюджетів.
     - І це можливо якось попередити?
     - Звісно, але для цього потрібна співпраця державної лісової охорони, податкової та екологічної інспекцій і органів внутрішніх справ. Якщо людина торгує на ринку чи деінде  продукцією з лісу, то в неї повинен бути лісовий квиток. Коли ж його нема – можна притягати до відповідальності. Тим більше, що люди заробляють на грибах-ягодах в сотні разів більше, ніж ті копійки, які потрібно заплатити за квиток.  
     І дійсно, сьогодні літра ягід у Дубні коштує 15-20 грн. Тож, якщо продати відро суничок чи чорничок, можна вторгувати 150-200 грн. Звісно, через кілька днів, коли сезон збору буде у розпалі, ціни трохи попадають. Та все  одно цей бізнес дуже прибутковий – кілька тисяч гривень на ньому заробити не так вже й важко, звісно, якщо не лінуватися. Проте заплатити кілька гривень за збір ягід чомусь так шкода. А це був би хоч невеличкий, але такий потрібний внесок до бюджету сільських громад, який вони можуть направити на вирішення місцевих проблем.
     Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 1493 | Додав: zamok | Рейтинг: 3.0/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024