Форма входу

Календар новин

«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 04.05.2024, 10:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Червень » 11 » Жителі району виборюють гранди на благоустрій своїх сіл
Жителі району виборюють гранди на благоустрій своїх сіл
15:08
     Що зроблене своїми руками – цінується найбільше. Особливо, коли ця робота не лише користь приносить, а й згуртовує людей навколо єдиної мети.  
     Практику такої спільної роботи вже третій рік поспіль можна побачити на території Дубенщини. З ініціативи голови районної ради Олександра Дехтярчука ще у 2007 році була запроваджена програма «Підтримки та розвитку ініціатив територіальних громад Дубенського району». Згідно з нею із державного бюджету передбачаються кошти – гранди – на покращення благоустрою сіл району.
     Щоб отримати такий гранд, сільська громада, яку очолює голова ініціативної групи, повинна створити проект благоустрою свого села. Це може бути і приведення у порядок кладовища, і ремонт Будинку культури – що найбільше «болить» людям.
     Після написання такі проекти розглядаються на засіданні спеціальної комісії, яка виділяє з них найбільш необхідні та перспективні. Саме вони й частково спонсоруються із районного бюджету. Іншу частину коштів на втілення проекту в життя люди повинні знайти самі. І чим більше грошей громада може залучити самостійно, з допомогою жителів села та місцевих підприємців, тим більшим буде державний гранд.  
     Наприклад, у минулому, 2008-му, році було проспонсоровано 5 проектів: жителі села Мильча розширили територію, привели до порядку та обнесли парканом сільське кладовище, у Соснівці реконструювали куполи Свято-Воздвиженського храму та вимостили подвір’я біля нього плиткою, жителі Стовпця провели благоустрій території Свято-Преображенської церкви та прилеглих територій, у Повчі було огороджено територію Будинку культури та покращено санітарний стан прилеглої території, а також покращення благоустрою селищного кладовища було проведено у Смизі.
     Загалом же на всі ці проекти із районного бюджету було виділено 30 тис. грн. У той час, як спільно із залученими громадою коштами, загальний їх кошторис склав 110 тис. грн.
     - Такі проекти дуже позитивно сприймаються як головами сільських рад нашого району, так і мешканцями сіл, – говорить голова районної ради Олександр Дехтярчук. – І залучають вони практично всю громаду – хтось  намагається грошима допомогти, а хтось просто виходить на роботу. Це не лише покращує благоустрій кожного села окремо та району в цілому, а й згуртовує людей спільною працею. Тож ми й надалі будемо впроваджувати цю програму в життя та сподіваємося, що бажаючих взяти в ній участь буде з кожними роком все більше і більше. І хоча у цьому році на програму закладено вдвічі менше коштів, ніж у минулому, – 15 тис. грн., та думаємо, що із змінами бюджету в ІІ півріччі ми цю суму подвоїмо.
Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 1588 | Додав: zamok | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024