Форма входу

Календар новин

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 19:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 25 » Будівництво торгового центру «Підзамче» та війна підприємців
Будівництво торгового центру «Підзамче» та війна підприємців
12:31
Ще здавна побутує приказка, що  «Добрий сусід – краще далекого родича». Бо ж він і на допомогу прийде в скрутну хвилину, і радість розділить. Тому більшість із нас намагаються встановити добрі відносини із людьми, що живуть через паркан, сходову клітку, а то й через стіну. Та нерідко буває, що новоспечені сусіди стають кісткою в горлі один одному. Отоді й сам не сумуєш, й іншим є на що подивитися.
     Будівництво нового торгового комплексу завалить «Фокстрот» і «Юкон»?
     Скандал між двома підприємцями, що зародився кілька місяців тому, нещодавно набув нових обертів та «показав своє обличчя» Дубну. Коротко увійдемо в курс справи.
     Свого часу дубенський підприємець Людмила Петрович придбала земельну ділянку з житловим будинком у центрі нашого з вами міста, якраз між торговими центрами «Юкон» та «Фокстрот». Та й вирішила побудувати там новий торговий комплекс, і то такий, якого ще Дубно не бачило. Оббила пані Людмила багато порогів, оформила купу документів та й почала готуватися до будівництва…
     Але не тут то було – на перешкоді стали «добрі сусіди». А саме – підприємець Юрій Коханець, власник «Юкону». Чоловік не забарився подати на сусідку до суду, бо ж вона, мовляв, «не врахувала його інтересів». Крім того, поповзли чутки, що новий торговий комплекс спроектований так, що при його будівництві можуть завалитися і «Юкон», і «Фокстрот»…
     Довго чи коротко підприємці судилися, але вже минулого тижня на обгородженій ділянці підприємця Петрович розпочалися будівельні роботи. Як згодом вияснилося – археологічні. Бо ж, згідно нинішніх законів, будь-яка територія під забудову в центрі міста повинна спочатку дослідитися археологами. Але навіть ці роботи Людмила Петрович не змогла провести спокійно – сусід заблокував вивіз землі з її території…
     Юрій Коханець: «Я свої  права захищатиму!»
     - Підприємець Петрович хоче зблокувати одну зі стін свого торгового комплексу  із моїм приміщенням, – говорить Юрій Коханець, власник «Юкону». – І ця її споруда згідно проекту настільки велика та має такий масивний фундамент, що  просто завалить мою будівлю. Тому я подав заяву в Рівненський апеляційний суд з проханням скасувати дозвіл на будівництво. Суд моє прохання задовольнив, та Петрович все одно розпочала будівельні роботи. Тому я просто змушений блокувати вивіз ґрунту із її ділянки (на фото), бо ж вже настала осінь, скоро підуть дощі, які розмиють її котлован під фундамент, і моє приміщення обвалиться. Хто мені потім компенсує завдані збитки?
     Крім того, пан Юрій поскаржився, що нехороша сусіда обливає його брудом, всіляко наговорює…
          - Вона говорить, що я незаконно добудував частину свого торгового центру, – говорить підприємець. – Але в мене є на те всі документи. Крім того, наскільки я знаю, власник «Фокстроту» також проти цього нового будівництва. Бо ж Петрович має намір зблокуватися із ним підвалом, що може призвести до нахилення його приміщення. Не знаю, як він, а я свої інтереси захищатиму. Поки блокую вивіз землі, а далі буде видно. Зрозумійте мене, навіть дерево саджається на певній відстані від межі, а що вже говорити про будинки…
     Людмила Петрович: «Якщо документів на будівлю немає – значить вона не існує»
     Поспілкувавшись із однієї стороною конфлікту, ми вирішили поцікавитися думкою іншої. Тому й дізнавалися у Людмили Петрович її бачення цієї ситуації.
     - Ви ж самі бачите, що нині на моїй ділянці ведуться не будівельні, а державні археологічні роботи, які Коханець блокує, – обурюється підприємець. – А це вже порушення закону, бо ж у мене на будівництво зібрані всі до останнього папери, в мене все законно, на відміну від нього. Приміщення «Юкону» не має юридичної сили, оскільки власник самовільно його добудував без жодних на це документів. І я вважаю, що якщо певна споруда офіційно внесена в план забудови міста, то до неї потрібно пристосовувати своє будівництво. А якщо цієї споруди в документах немає – значить вона не існує. Щодо «Фокстроту», то відстань від нього до мого торгового центру становитиме 4 метри – це так званий протипожежний заїзд. І якщо це приміщення побудоване так, як намальовано у проекті, то ніякої загрози для нього немає.
     - Тоді чому ж, на вашу думку, сусіди проти вас?
     - Тут все просто – пряма конкуренція. Та я не збираюся наймати рекет, не збираюся з ними битися – я йду цивілізованими шляхами, хоч дії, які Коханець застосовує до мене – це злочин. Але я ще досить спокійно до цього ставлюся. Все це знято на камеру, є правоохоронні органі – от вони нехай і розбираються.
     Влада дала дозвіл на будівництво, а далі нехай самі розбираються…
     Ну а що ж про це все думають представники влади? Бо ж без них, без дозволу міської ради, нове будівництво в центрі міста не розпочалося б. Розповідає Володимир Шалак, начальник управління архітектури, будівництва та земельних питань:
     - Людмила Петрович планує побудувати в центрі Дубна новий торговий комплекс «Підзамче». Вона виконала всі приписи відповідно проведення проектно-технічної документації та потратила на неї більше 250 тис. грн., тому має повне право розпочинати заплановане будівництво. Тим більше, що цей торговий комплекс буде однією з найкращих будівель у центрі міста.
     Коли ж пані Петрович приступила до проведення робіт, підприємець Коханець почав їй перешкоджати, мовляв, вона порушила його інтереси, не спитавши його дозволу. Тоді він і домігся у суді скасування рішення сесії міської ради та інших інстанцій про дозвіл на будівництво. Після цього Людмила Антонівна подала на апеляцію і, як сама мені говорила, справа вирішується на її користь.
      - А як щодо незаконності прибудови «Юкону»?
     - Раніше на місці бару «Три козаки» стояв павільйон, у якому продавалися спорттовари. І підприємець Коханець його викупив та надбудував над ним ще два поверхи без жодного на це дозволу та документа. А тепер виступає, що Петрович зачіпає його інтереси та не має законного права на будівництво. Якщо ж говорити про зблокування нового торгового центру із приміщенням «Юкону», то це є цілком законно та практикується у багатьох містах. Є й відповідні технології, які не допустять аварійності  приміщення Коханця при новому будівництві.
     Який вихід?..
     - Ми пробували помирити підприємців Петрович та Коханця, але марно, лізти ж у їхню судову тяганину не будемо. Так само і стати на бік однієї із конфліктуючих сторін ми не можемо, бо ж відразу почнуть говорити, що міська рада має в тому інтерес. Тому єдиний вихід для підприємців – це порозуміння, – закінчує розмову Володимир Іванович.
     Але відсоток того, що підприємці помиряться, дуже малий. Бо ж, як поговорюють,  коли торговий комплекс «Підзамче» буде збудований, він «приглушить» сусідів-конкурентів. Тому й ворогують. Як же воно далі буде – поживемо-побачимо…
Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 1471 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
24.11.2012
1. Bella [Новина]
Thanks for heinlpg me to see things in a different light.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024