Форма входу

Календар новин

«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 18:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Липень » 9 » Білоруські художниці змальовують Дубно
Білоруські художниці змальовують Дубно
13:07
До нашого міста завітав  міжнародний молодіжний мистецький пленер
     Яких лише художників не зустрічали стіни славетного Дубенського замку. Саме тут час від часу ми можемо любуватися виставками митців не лише з України, а й з інших країн світу, таких як Польща, Білорусія і навіть Камбоджа. Так і нещодавно до нас завітала ціла група художників – учасників Міжнародного молодіжного мистецького пленеру  «Шляхами наших перемог» на чолі з Тарасом Більчуком. І минулої п’ятниці Дубенський історико-культурний заповідник гостинно прийняв виставку робіт цих юних талантів. Офіційним спонсором візиту до нас учасників пленеру є Дубенський медичний коледж.
     - Тематика нашого пленеру історична, – розповідає Тарас Більчук. – Ми зображаємо пам’ятки архітектури, культури та історії нашої країни. Бо ж без минулого немає майбутнього. І це минуле підхопили наші молоді художники, які нині працюють із його сторінками. Тому вправі говорити, що Україна має майбутнє, раз має таких дітей.
     - Коли ви розпочали свою роботу?
     - Ми розпочали мистецький пленер 17 червня відкриттям виставки у краєзнавчому музеї Рівного. Після цього познайомилися з видатними пам’ятками Рівненщини, такими як Доманський монастир, поле Берестецької битви, помандрували історичними місцями Млинівщини і ось 28 червня приїхали на Дубенщину. Тут ми плануємо змальовувати ваші краєвиди десь до 10-го 12-го числа.
     - На пленері працюють художники лише з України?
     - Молодь, яка працює на нашому пленері, представляє наступні українські художні школи: Київську, Харківську та Львівську. І приємно, що цього року участь у заході бере Білоруська школа живопису. Також ми запрошували Вільнюс, але у литовських художників виникли проблеми із певними документами, тому вони пообіцяли приїхати наступного року. Така ж ситуація і з Молдовією та Польщею. Що ж до загальної кількості учасників пленеру, то їх близько 30-ти.
     - А які місця найбільше приваблюють митців у нашому краї?
     - Звісно, найбільше уваги привертає ваша історична скарбниця – Дубенський замок. Ці могутні стіни, аура князівських будівель надихають, додають наснаги творити та допомагають творчо вдосконалюватися. Такі місця, які є в Дубні, такі культурні пам’ятки дуже важко віднайти деінде. Крім того, представники райдержадміністрації пообіцяли показати нам й інші історичні пам’ятки на території Дубенського району – Козацький редут і Тараканівський форт. А взагалі, нас так приваблює ваше місто і так гостинно вітають його жителі, що, без сумніву, ми намалюємо у Дубні ще не одну картину. Якісь із них залишаться тут, а інші помандрують з пленером дальше по Україні, де розповідатимуть про дубенський край – перлину історії Волині.
     - Пане Тарасе, в яких місцях ви ще плануєте побувати?
     - Карта поїздки постійно розширюється – нам надходить чимало запрошень відвідати інші міста. Це не лише дуже приємно, а й підкреслює вагомість та значимість нашої роботи. Що ж до найближчих планів, то відразу після Дубна ми поїдемо в Остріг. Потім, можливо, і Корець, куди нас також запрошено. Ну а там буде видно.
     Та не лише Тарас Більчук – чи не всі учасники пленеру також були приємно вражені гостинністю та мальовничістю нашого краю:
     - Ми дуже раді, що приїхали сюди, – говорить білоруська художниця Валентина Єрмолаєва. – Бо ж у Дубні є безліч місць, які гідні того, щоб їх зобразити на полотні. Всього під час пленеру я намалювала 8 картин, три з яких – у вашому місті. Особливо мене вразили стіну Замку, монастир Бернардинців та Дівоча вежа, тож їх вже можна побачити на виставці. Ну а ще я бачила гарний будинок рожевого кольору в центрі Дубна, який і стане моєю наступною моделлю.
     Думається, що не лише цей будинок, а й багато інших споруд та краєвидів Дубенщини вийдуть з-під пензля художників. І всі їх ми зможемо побачити по завершенню роботи молодих митців.  
     Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 1188 | Додав: zamok | Рейтинг: 4.5/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024