Форма входу

Календар новин

«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вівторок, 23.04.2024, 14:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Липень » 1 » Колекція символіки у Дубенському замку
Колекція символіки у Дубенському замку
11:17
Напередодні святкування 14 річниці Конституції України у Дубенському історико-культурному заповіднику відбулась виставка «Муніципальна символіка міст Рівненщини та західної Європи». Надзвичайна колекція неповторних гербів прикрасила виставковий зал заповідника. Тут представленні півтори тисячі муніципальних символів міст Рівненщини та Європи.
З виставкою нас знайомили Юрій Терлецький (на фото), автор книги «Герби та прапори міст та сіл Рівненської області» та багатьох статей в наукових журналах, а також колишній воїн-афганець з Дубна, справжній ентузіаст улюбленої справи Анатолій Пожарський.
Для пересічного громадянина колекціонування і вивчення гербів може на перший погляд видатися надскладною справою. Насправді ж, за словами Юрія Терлецького, головним у цій справі є бажання. Геральдистикою захопився під час навчання в Луцькому педагогічному інституті. Студенту історичного факультету до рук потрапила книга на геральдичну тематику. Вона так зацікавила Юрія Терлецького, що в подальшому він прочитав не один десяток книг пов’язаних із геральдикою. Уже тоді вирішив займатися колекціонуванням та вивченням гербів. Хоча, як розповідає, не сподівався, що стане знаменитістю, автором книги та головою обласного відділення Українського геральдичного товариства.
Тепер у колекції Юрія Терлецького безліч альбомів з гербами та емблемами. У його колекції книжки з геральдичної тематики зі всієї Європи. Майже всі вони підписані авторами особисто для пана Юрія. Частину з них купував за чималі гроші в Росії, де, говорить геральдист, можна знайти літературу, про яку в Україні можна лише мріяти.
Геральдисти Рівненщини роблять все, щоб наша область була завжди представлена на різноманітних конференціях геральдистів. Утім, часто вони стикаються з нерозумінням з боку деяких людей. Скажімо, Юрій Терлецький не може збагнути, чому в Рівненському районі з 25 сільських рад 14 не мають власного герба. А один із сільских голів заявив, що доки він перебуватиме на посаді, ніяких гербів йому і односельчанам потрібно не буде, бо це не актуально. Хоча, для прикладу, в сусідній Волинській області майже кожен населений пункт має свій герб.
Геральдист розробляє та колекціонує різноманітні герби – від населених пунктів до різних закладів. Як розповів Юрій Терлецький, регіональна геральдика має свою специфіку. Наприклад, те, що Рівненщина — частина історичної Волині, символізує срібний хрест на червоному полі. Цей знак розміщено зверху на гербі нашої області. Крім того, на зеленому тлі (це означає, що значну територію регіону займали ліси) зображено відкриту книгу, по обидва боки якої — перо і шаблю. Малюнок розповідає про давні літописи, а також про тривалу боротьбу волинян за незалежність України. Корона герба — тризуб, символ нашої держави. Донизу зображення заокруглене. Як пояснив пан Терлецький - це традиція європейської геральдики.
З-поміж кількох різновидів цієї науки: міського, державного, приватного — Юрію Терлецькому найбільш імпонує перший. Він працює переважно над гербами міст. З його легкої руки свою символіку поновили, зокрема, Дубно, Острог, Корець, Дубровиця.
Дубенчанин Анатолій Пожарський захопився цією цікавою справою теж під час навчання у Луцькому педагогічному інституті. Невдовзі він став членом геральдичного товариства у Львові. Анатолій зазначив, що зараз спостерігається модна тенденція робити родові герби. Традиція мати родинні герби доволі поширена. В Україні їх придбали вже більше трьохсот заможних родин. Найбільш відомими з армигерів (власників родинних гербів) є другий Президент України Леонід Кучма, лідер однойменного блоку Володимир Литвин та ін. А ось на Рівненщині поки що ніхто з місцевих бізнесменів чи політиків з таким проханням не звертався. Хоча таку послугу ця організація має право надавати. Це доволі важка справа, яка вартує чималих коштів. Для того, щоб родинний герб ніколи не втрачав своєї суті, слід неабияк ретельно вивчити генеологію людини. До цієї справи залучаються художники, краєзнавці.
На даний час пан Анатолій улюбленій справі навчає молоде покоління. Його вихованці з малої академії наук неодноразово займали призові місця на всеукраїнському рівні.
Усі бажаючі можуть відвідати цікаву та незвичну виставку. Можливо, хтось для себе відкриє нове захоплення, а геральдичне товариство поповниться новими членами.
Мирослава Федун
Переглядів: 2676 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
16.07.2012
1. Connor [Новина]
Shiver me tbimers, them's some great information.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024