Форма входу

Календар новин

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 08:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Листопад » 26 » Роман Музичук: «Рівень злочинності на Дубенщині зріс»
Роман Музичук: «Рівень злочинності на Дубенщині зріс»
12:51
Але це великою мірою залежить від зміни законодавства
     Роль органів прокуратури у нашій країні досить велика. Бо ж вони не лише укріпляють законність, захищають права людини і громадянина, а й відіграють важливу роль у формуванні України як правової держави. Тож у 2000 році Указом Президента України було введене професійне свято – День працівників прокуратури, яке відзначається щорічно 1 грудня.
     Та цього року правозахисники Рівненщини відмічають подвійне свято. Бо ж рівно 70 років тому, після приєднання Західної України до УРСР, й була створена прокуратура Рівненської області. Тож напередодні свята Дубенський міжрайонний прокурор Роман Музичук провів прес-конференцію, під час якої  поділився основними здобутками та проблемами.
     Заборгованість по зарплаті – більше 3 млн. грн.
     - Якщо говорити про здійснення прокуратурою наглядової діяльності, то з початку цього року за документами прокурорського реагування відшкодовано 6 млн. 49 тис. грн. коштів. І з цієї суми 3 млн. 130 тис. грн.  – це заборгована заробітна плати громадянам.
     Якщо говорити детальніше про заборгованість заробітної плати, то великими неплатниками в нас були завод ГТВ (нині заборгованість погашена), «Дубнорембуд» (ще досі винні 61 тис. грн.), АТП-15 606 (нині заборгованість погашена), ТзОВ «Ісполін» (велика заборгованість пов’язана із невчасною виплатою заробітної плати). Крім того, у 5-ти випадках проти роботодавців, які безпідставно не виплачували кошти працівникам більш ніж за один місяць, порушено кримінальні справи.
     Та варто сказати, що не завжди заборгованість по зарплаті носить злісний характер. Досить часто така невиплата залежить від економічного становища держави – якщо з підприємствами не вчасно розраховуються, то й вони не можуть вчасно розрахуватися зі своїми працівниками. 
     Нова мода – не відпрацьовувати громадські роботи
     Останнім часом, як засвідчили прокурорські перевірки, набули поширення такі порушення, як невиконання рішень судів про застосування такого покарання, як громадські роботи. Нерідко посадові особи місцевого самоврядування, особливо сільських рад, які займаються організацією виконання цих робіт, або складають фіктивні документи про відбування певною людиною покарання, або допускають заміну, коли громадські роботи виконує інша людина, а не правопорушник. Тому вже порушено 2 кримінальні справи по невиконанню громадських робіт. І залежить така ситуація великою мірою від неналежного здійснення контролю за їх виконанням, чим займається кримінально-виконавча інспекція.
     На звернення громадян мало зважають
     Також були виявлені істотні порушення на різних підприємствах, установах та організаціях у ході проведення перевірок на дотримання вимог Закону України «Про звернення громадян». Дуже часто, особливо в сільських радах, порушувалися строки розгляду звернень, відповіді надавалися лише формальні, або взагалі не надавались. Тож нами було внесено 10 документів реагування з цих питань і 11 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
     Контролюючі органи безпідставно притягали до відповідальності
     Мають місце порушення і в роботі контролюючих органів. Всі вони наділені повноваженнями притягувати до адміністративної відповідальності. І при перевірці встановлювалося, що громадяни притягувалися до відповідальності безпідставно, або з порушенням вимог законодавства. Також не завжди громадянам роз’яснювалися їхні права при притягненні до відповідальності та не рідко порушуються правила складання процесуальних документів.
     У судах –  310 кримінальних справ
     Але прокуратурою здійснюється не лише наглядова діяльність. Одна з наших основних функцій – підтримання державного обвинувачення в суді. Так з початку цього року нашими працівниками розглянуто в суді першої інстанції 228 кримінальних справ, і 82 справи ще перебувають у розгляді. Деякі з них нещодавно надійшли, по деяких ще проводиться судове слідство. Також є близько 10 кримінальних справ, що призупинені, оскільки підсудні перебувають у розшуку.
     В ході розслідування кримінальних справ слідчими прокуратури встановлено, що злочинами заподіяно майже 530 тис. грн. збитків, з яких 318 тис. відшкодовано під час слідства. Також накладено арештів на майно на загальну суму 350 тис. грн.
     У дубенських аптеках  «гралися» з цінами
     Крім того, ми беремо участь у проведенні перевірок з додержання рівня цін на ліки в аптеках. Також увага приділялася недостатньому асортименту протигрипозних засобів. Перевірки ці здійснюємо спільно з інспекцією за цінами та іншими контролюючими органами. І варто сказати, що далеко не в одній дубенській аптеці були виявлені порушення.
     Нашумілі злочини ще розслідуються
     Якщо говорити про найбільш резонансні справи цього року, то більшість із них ще перебувають у розгляді. Так у провадженні перебуває справа по вбивству донькою свого батька на Базарчику. Розслідується й випадок, коли чоловік викинув бабусю з вікна 5-го поверху. Нині справа йде до того, щоб взяти обвинуваченого під арешт. Щодо таких випадків, як нещодавня смерть вагітної жінки та двох немовлят, то тут кримінальні справи не порушувалися. Нині проводяться перевірки вказаних фактів.
     Були також скарги працівників колишнього підприємства ПМК, які не могли оформити пенсії, але й ця справа вже знайшла своє вирішення. Неодноразово дубенчани обурювалися й примусовим стягненням добровільних внесків у медичних закладах, особливо при госпіталізації. Але тут люди далі скарг не йдуть і відмовляються вказувати, кому й скільки платили.
     Рівень злочинності зріс на 16,3%
     Підводячи підсумки, хочу порівняти криміногенну ситуацію у минулому році й поточному. Якщо дивитися на цифри, то рівень злочинності на Дубенщині зріс на 16,3%.  І якщо за 10 місяців минулого року було скоєно 276 злочинів, то за той же період цього року – 321.
     Але що це за злочини? В основному – крадіжки і шахрайства. Так якщо крадіжок у минулому році було  62, то у цьому – 102. Шахрайства зросли відповідно від 8 і 18 випадків.
     Та справа в тому, що влітку цього року відбулася часткова криміналізація адміністративних правопорушень. І якщо раніше до кримінальної відповідальності притягали, коли сума збитку становила 907,5 грн., то нині – 60,5 грн. Тож не факт, що кількість крадіжок дійсно збільшилася. Просто почали притягати за менші злочини, ніж раніше. 
     Щодо інших злочинів, то цього року зафіксоване одне тяжке тілесне ушкодження, 6 ДТП із смертельними наслідками, 4 хуліганства та 5 вбивств.
      Роботу працівників прокуратури Роман Музичук оцінив на тверду четвірку
     Якщо ж оцінювати роботу працівників прокуратури за цей рік, то я б поставив їм тверду четвірку. Бо ж у деяких випадках вони спрацювали на «відмінно», а у деяких недопрацювали. Себе ж я оцінювати не можу, нехай це краще зробить керівництво.
     Також, користуючись нагодою, я вітаю всіх колег та ветеранів прокуратури із наступаючим Днем працівників прокуратури. Бажаю всім міцного здоров'я, щастя і благополуччя, творчої наснаги та наполегливості в досягненні благородної мети – забезпечення панування Права і Закону  в ім’я Людини і  зміцнення авторитету України.
Олена КУТАСЕВИЧ
Переглядів: 1138 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024