Форма входу

Календар новин

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 13:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Листопад » 26 » На Дубенщині вже 81 ВІЛ-інфікована людина
На Дубенщині вже 81 ВІЛ-інфікована людина
12:54
Двоє хворих СНІДом цього року померли
1 грудня – по всьому світі у цей день говорять про СНІД. Про те, яку загрозу існуванню людства несе ця глобальна епідемія. За неофіційними даними, носіями вірусу імунодефіциту людини в Україні є сьогодні не менше 600 тисяч чоловік. В офіційних же регістрах значиться майже 92 тис. ВІЛ-інфікованих. І 10 відсотків з них — діти. Ця історія — наочне підтвердження того факту, що епідемія, яка раніше лютувала в основному лише в «групах ризику», вирвалася на волю.
- Станом на 1 листопада 2009 року у нас на обліку стоїть 81 ВІЛ-позитивна людина віком від 18 до 42 років, – розповідає головний лікар Дубенської міської поліклініки Володимир Сорока. – 64 серед них – це жителі міста і 17 – району. Крім того, 8 ВІЛ-позитивних жителів нашого краю перебувають у різних місцях позбавлення волі. Щодо смертних випадків, то цього року померло двоє людей, у яких було виявлено СНІД. Це люди з неблагополучних верств суспільства.
Для ефективного виявлення та профілактики цього захворювання при Дубенській поліклініці працює кабінет довіри. Саме там всі охочі можуть здати кров на виявлення в себе ВІЛ/СНІДу. І вже з початку цього року таке тестування пройшли 1580 осіб.
- Таке тестування проводиться абсолютно анонімно та безкоштовно, – запевняє Володимир Олександрович. – Тож абсолютно всі можуть перевірити своє здоров’я. Кров, яку здають у нашому закладі, ми відправляємо у Рівненський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом. Відповідь звідти приходить протягом двох тижнів.
Та є й такі люди, які повинні обов’язково здавати кров на визначення ВІЛ-інфекції. Це насамперед донори, призовники в армію, люди, у яких більше місяця тримається підвищена температура, та всі, у кого лікарі підозрюють цю страшну хворобу. Крім того, з початку цього року тестування на ВІЛ/СНІД мають проходити всі, хто виїжджає за кордон. В іншому випадку їх з України не випускають.
- Володимире Олександровичу, є чутки, що насправді ВІЛ/СНІДУ не існує. Люди помирають від інших хвороб і це списують на СНІД…
- Варто сказати, що людина з ВІЛ може жити від народження і до смерті, й нічого про це не підозрювати. Та послаблений імунітет, спричинений цим вірусом, може призвести до важкого захворювання. І коли ця людина звертається в медичний заклад, наприклад, з туберкульозом, у неї й виявляють СНІД. Коли ж хворий помирає, то СНІД у причині смерті не вказується, лише туберкульоз. Але саме вірус імунодефіциту і є першопричиною того, що людина захворіла важкою хворобою.
Якщо ж говорити про дитячу захворюваність на ВІЛ/СНІД, то на Дубенщині зафіксований лише один випадок народження інфікованої дитини від матері з ВІЛ. Проте визначити, інфікувалася вона під час вагітності, чи після – неможливо.
- За 10 місяців цього року у нас народили 4 ВІЛ-інфіковані жінки, – розповідає головний лікар Дубенської лікарні матері і дитини Ростислав Андрощук.– І ще троє вагітних з ВІЛ чекають пологів. Та встановити, інфіковані діти чи ні, неможливо, поки їм не виповниться 18 місяців. До цього віку вони ще мають титр антитіл матері. Варто сказати, що всі вагітні, які стають у нас на облік, здають аналізи на виявлення ВІЛ-інфекції. І коли такі аналізи позитивні, то ми проводимо спеціальне лікування жінкам, яке зменшує ризик зараження дитини цим вірусом. Спеціальне лікування проходить і дитина вже після пологів.
Крім того, як зазначив Ростислав Васильович, ВІЛ-інфікованим вагітним рекомендується робити кесарський розтин, оскільки так мінімізується контакт дитини з кров’ю матері. Коли ж жінка народжує сама, у неї можуть бути розриви, і цей контакт дитини з її кров’ю може бути досить тривалим.
Ось така ситуація з ВІЛ у нашому краї. Бережіть себе і не промінюйте спокусу одноразової насолоди на власне життя і здоров’я.
Олена КУТАСЕВИЧ
.

Переглядів: 908 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024