Форма входу

Календар новин

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П'ятниця, 03.05.2024, 02:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 17 » Ліс рубати – не дешево обходиться
Ліс рубати – не дешево обходиться
11:49
Лозунги про те, що ліс – наше багатство і його потрібно берегти, знають усі. Але нині їх дотримуються далеко не усі. Одні байдуже ставляться до природи, а інші по-варварськи… Про це та інше піде розмова із директором ДП «Дубенський лісгосп» Олегом Юркевичем.
     - Олеже Олександровичу, який маєте настрій напередодні свого професійного свята?
     - У 2009 році робота підприємства дещо відрізняється від минулого року – вона ускладнилась. І хоча свої показники порівняно з торішніми ми не погіршили, проте труднощі відчуваємо. Разом з тим, у нас немає заборгованості ні з виплати зарплати, ні з відрахування до Пенсійного та інших фондів, вчасно сплачуємо податки. Цього року стала проблема із збутом своєї продукції. Хоча бажаючих купити деревину вистачає, але чи усі готові розрахуватись за неї?
     Традиційно щороку садимо молодий ліс. І цієї весни, не зважаючи ні на які кризи, ми заліснили молодняком 110 гектарів. Відповідно проводимо догляд лісів, санітарні рубки. Варто зазначити, що цього літа нам довелось попрацювати щодо збереження наших лісів, оскільки погода була жаркою і сухою. Напевне, вистачило б, іскри, аби спалахнуло полум’я, загорілися масиви.
     - У нас в районі є площі, які самозаліснились. Хто доглядає за ними?
    - Доглядати за лісом – це значить вкладати гроші для виконання тих чи інших робіт. Тож спочатку цей ліс потрібно передати нашому підприємству, але й це зробити не так просто. Оскільки на землю потрібно мати державні акти, а потім можна вкладати гроші у вирощування лісу. Поки що тут маємо парадокс, але не маємо механізму передачі таких лісів спеціалізованим державним підприємствам. У 2006 році під час зустрічі з Президентом я це питання озвучив. Тоді керівник країни обіцяв його зрушити з місця.
     - Але ліс є багатством. Здавалось, бери сокиру і рубай та клади прибуток у кишеню.
    - Це коли красти ліс, тоді може так воно і є. А коли працює державне підприємство, то ми маємо дотримуватись і чинного законодавства, і інших нормативних документів. Просто послати когось у ліс із сокирою – не маємо права. Людина має пройти відповідне навчання, вона повинна мати відповідне обладнання для роботи у лісі і так далі. А щодо крадіжок лісу, то тут хаосу не трапилось. Хоча із кризою це дехто пророкував.
     - Ліс – це і флора, і фауна…
    - Оскільки державне мисливське господарство ліквідувалось, а його повноваження повернули нам, то ми опікуємось і тваринним світом. На жаль, у нас поширене таке негативне явище, як браконьєрство. Багаті дубенчани на позашляховиках із приборами нічного бачення та нарізною зброєю нищать кабанів, козуль, лосів. Ці тварини перед такими горе-мисливцями беззахисні. Якщо комусь кортить постріляти, то хай вправляються на лисицях, на диких собаках, яких чимало у наших краях. Ми мусимо протидіяти таким «мисливцям» - будемо їх авто фотографувати, вилучатимемо зброю, а їх фото та прізвища поміщатимемо у засобах масової інформації. Хай люди знають своїх «героїв».
     - Ваші побажання напередодні професійного свята.
     - Вітаю усіх працівників лісу, ветеранів зі святом. Зичу здоров’я, сімейних гараздів та успіхів у роботі. Хай усім нам щастить.
Микола Мороз

      

Переглядів: 894 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024