Форма входу

Календар новин

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 15:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Листопад » 19 » Грип йде від нас, та чи надовго?..
Грип йде від нас, та чи надовго?..
12:12
Лікарі прогнозують нову хвилю епідемії після закінчення карантину. А тим часом ускладнення у вигляді пневмонії вже виявлено у 10 жителів Дубенщини
     Чи то епідемія йде на спад, чи то просто люди заспокоїлися, а ситуація з грипом, яка кілька тижнів тому породила паніку по всій країні, вже мало кого лякає. Що ж діється із цим на Дубенщині? Розповідає головний лікар Дубенської міської поліклініки Володимир Сорока.
     - Якщо ще на початку епідемії, 2 листопада, ми зареєстрували 106 випадків ГРЗ та 62 випадки грипу, 9 листопада – 54 випадки ГРЗ та 32 випадки грипу, то вже минулого понеділка, 16 листопада, - 33 випадки ГРЗ та 2 випадки грипу. Тож, як бачимо, епідемія таки згасає. Та й паніка вже пройшла і люди не біжать в лікарню при найменшому чханні. Хоча і в цьому є свій мінус. Бо ж якщо раніше люди при перших симптомах застуди зверталися до лікаря, то нині більшість намагається лікуватися вдома. А це може призвести до важких ускладнень.
     Одним із таких ускладнень, як зазначає Володимир Олександрович, є пневмонія. За останні два тижні на Дубенщині було виявлено 7 випадків цієї хвороби. Траплялися й інші ускладнення грипу, такі як ларингіт та трахеобронхіт. Свинячого грипу, на щастя, в нашому краї не було виявлено.
     Варто сказати, що всі ці ускладнення – результат самолікування та пізнього звернення до лікарів. Бо ж люди йшли в лікарню, коли вже тиждень, а то й більше, пролежали вдома, а температура росла й загальний стан погіршувався, незважаючи на самолікування. Нині всі хворі з пневмонією госпіталізовані та знаходяться на стаціонарному лікуванні.
     - Наша поліклініка вже третій тиждень працює в екстреному режимі – без вихідних, – говорить пан Сорока. – Хоча вже є тенденція до переходу в звичайний режим роботи. Бо ж уже минулої неділі на прийом до лікаря прийшло лише 2 людей.
     Щоправда, не всі медики впевнені, що епідемія грипу вже йде від нас. Так головний лікар Дубенської лікарні матері та дитини Ростислав Андрощук говорить, що багато в чому перемогти перший спалах епідемії допоміг карантин. Проте, коли діти повернуться у школи-університети, слід чекати нової хвилі захворюваності.
     - І я не думаю, що цей грип пройде за кілька тижнів – ним будуть хворіти і навесні, і, можливо, ще й влітку. Це тому, що він не залежить від того, холодно надворі, чи тепло. Це вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом, і до якого ми ще не пристосовані, тому що зіткнулися з ним вперше, – зазначає Ростислав Васильович.
     А взагалі, грипом та ГРЗ перехворіло близько 50% дітей Дубна та Дубенського району. Щодо вагітних жінок, то такі захворювання виявлені лише у 10% від їхньої загальної кількості. І серед них, як це не прикро, у трьох жінок знайдено пневмонію. Причому, у всіх трьох на останніх тижнях вагітності, у так званому третьому триместрі.
     - Одна з цих жінок, на жаль, померла, – розповідає пан Андрощук. – Її доставили в лікарню у дуже важкому стані, і врятувати вже не змогли. Хочу сказати, що ніяких штучних пологів, як писалося у пресі, медики їй не викликали. Бо ж, якщо стан здоров’я вагітної жінки вкрай важкий та становить небезпеку для її життя, то при лікуванні на дитину вже не зважають. Тут головна ціль – врятувати жінку. До того ж, якщо важкохворій вагітній викликати штучні пологи чи зробити кесарський розтин, то це є велике і вкрай небезпечне втручання в організм, після якого врятувати її практично неможливо.
     Інший випадок пневмонії у нас лікується з ускладненнями. Щоправда, ускладнення ці не медичні.
     - Цього разу вагітну жінку, якій також залишалися лічені тижні до пологів, привезли у такому стані, що вона аж кров’ю харкала. Каретою «швидкої» допомоги її відправили в реанімаційне відділення рівненської лікарні, звідки вона втекла минулої суботи. І тепер вже наші лікарі змушені шукати її вдома, щоб надати необхідну медичну допомогу – бідкається лікар.
     На щастя, таких людей, які свідомо не зважають на своє здоров’я, а то й життя, у нас не дуже багато. Можливо, саме тому нам майже  вдалося побороти цю напасть під назвою грип.
Олена КУТАСЕВИЧ
    
Переглядів: 852 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024