Форма входу

Календар новин

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 18:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 17 » Дубенські винахідники – з чого все починається
Дубенські винахідники – з чого все починається
11:47
Вихованці Дубенської станції юних техніків винаходять і медичні прилади, і альтернативні джерела тепла
     Вподобання дитини зачасти визначається її статтю – дівчатка тягнуться до  ляльок, а хлопчики до машинок та техніки. Їм так і дай щось розібрати й розкрутити. І, мабуть, саме для того, щоб направити цю творчу енергію хлопчаків у потрібне русло, ще у далекому 1974 році у Дубні була заснована станція юних техніків.
     Працюють тут із дітьми більше десятка майстрів та викладачів, двоє з яких – Ярослав Павлик та Сергій Курінний – цього року отримали почесну міську відзнаку – «Кришталевого жолудя». Тож напередодні професійного свята – Дня винахідника та раціоналізатора, який відзначається 19 вересня, ми завітали на станцію та подивилися, чим же живуть юні творці.
     - Кожна дитина має певні здібності та інтереси, – розповідає  керівник творчого об'єднання  електронного конструювання Ярослав Павлик. – І ми повинні їх вчасно розгледіти та допомогти розвивати. Приємно бачити, як гуртківці розвивають свої таланти, пізнають радість відкриття чогось нового. Найцікавіше для дитини тут – радість винахідництва, новизна. В цьому й основна відмінність нашої станції від інших гуртків, де вчать копіювати вже створене. Ми ж вчимо винаходити своє, нове.
     - З чого починається навчання юних винахідників?
     - Спочатку для всіх новачків ми проводимо тестування, щоб визначити, що ж дитина собою являє, її здібності та вподобання. Після цього приступаємо до навчання. Взагалі ж, все починається з азів – для цього на станції працюють такі творчі об’єднання, як сувенірно-технічне та початково-технічного моделювання. І вже далі діти вибирають свій напрямок юного техніка.
     - Ярославе Романовичу, чи багато є бажаючих займатися на станції?
     - Всього протягом року наші заняття відвідує близько 600 дітей. Займаються вони із перших класів школи та доки не випустяться. Хоча, є й молодші охочі стати юними винахідниками. Зі всіх цих дітей кілька десятків чоловік становлять ядро нашої школи. Серед своїх вихованців можу назвати Юрія Сося, Юрія Гната, Ярослава Головенька, Казимира Вербила, Володимира Мацюка та Ігоря Посільського. Це хлопці, які досягли багато успіхів як на обласних, так і всеукраїнських змаганнях та конкурсах.
     - Які найцікавіші їхні роботи ви можете назвати?
     - Це, наприклад, коректор постави, який винайшов Ярослав Головонько – прилад, який слідкує за тим, щоб діти правильно сиділи. І саме з цим винаходом Ярослав став переможцем всеукраїнських змагань з винахідництва та раціоналізаторства.  Також він є автором розробки пристрою для демпферного скелетного витягування при лікуванні переломів та вивихів, який покращує лікування хворих, значно зменшує біль та прискорює зрощування кісток. Щодо інших винахідників, то наш вихованець Казимир Вербило винайшов посттравматичний реабілітатор «Імпульс Р2», який допомагає реабілітувати, «розробити» кінцівку після перелому чи травми.
     Крім того, ми практикуємо поїздки та екскурсії на різні підприємства. Бо ж, наприклад, якщо ми створюємо прилад на медичну тематику, то обов’язково спілкуємося із лікарями.
     - Актуальні проблеми сьогодення ваша робота також зачіпає?
     - Так, звісно. Одна з них – тепло взимку. Нині, у зв’язку із подорожчанням газу, всі кинулися шукати альтернативні джерела опалення. Ми також не залишилися осторонь цього процесу. І наші вихованці створили  проект автономного економічного опалення невеликих приміщень. Ця система опалення включає в себе котел, радіатори та шлюзові двері, які не випускають тепло із приміщення. А паливо, яке використовується – торф, що найбільш розповсюджений у нашому регіоні, та дрова. Саме завдяки цьому обігрів виходить дуже дешево. Тому цей проект є альтернативним рішенням  для опалювання невеликих цехів, складів та інших приміщень.
     - А як щодо майбутніх винаходів? Над чим нині працюєте?
     - Юні творці не дуже воліють афішувати свою роботу. Тому можу поділитися розробкою лише однієї з них – ортопедичного ліжка для важкохворих лежачих людей, яке запобігає утворенню пролежнів. Складатиметься воно з кількох рухомих секторів, які хворий може привести в рух та самостійно підвестися чи перевернутися. Над цим винаходом працює Ігор Посільський, учень 8-го класу.
     Через кілька днів наше професійне свято – День винахідника та раціоналізатора. Тож, користуючись нагодою, я вітаю всіх людей, які люблять і прагнуть творити, та бажаю успіхів у цій нелегкій справі!
     Вже 15 вересня до того тихі стіни Станції юних техніків наповнилися дитячим гамором – школа винахідників та раціоналізаторів розпочала свій навчальний рік. Але й до того, під час канікул, юні дубенські таланти не байдикували. Так 4-5 вересня у с. Воронів, що в Гощанському районі, проходили відкриті обласні змагання з авіамодельного спорту. Участь у них брали вихованці нашої станції юних техніків на чолі з керівником творчого об’єднання авіаракетного моделювання Володимиром Пивоварчуком. І дубенська команда привезла з цих змагань ІІІ місце, а окремі вихованці – І та ІІ місця.
     - Взагалі ж, працювати вчителем на станції юних техніків нелегко, – говорить директор станції Володимир Юхимчук. –  Тут потрібно мати не лише золоті руки, а й підхід до дітей. Ми намагаємося зробити їхнє дозвілля цікавим і змістовним, щоб діти не піддавалися впливу вулиці, а розвивали свої таланти та творче мислення. Тоді путівка в життя їм забезпечена. Також варто сказати, що більшість наших вчителів працюють на ентузіазмі, бо ж коштів вкрай не вистачає. Звісно, нам допомагають і міська рада, і відділ освіти, але кошторис все ж обмежений. Тому ми будемо дуже раді спонсорам, які б допомогли дітям, нашому майбутньому, розвивати свої здібності у правильному руслі (для всіх, хто відгукнеться на прохання та виявить бажання допомогти – тел. 2 27 23).
     Я також, користуючись нагодою, вітаю всіх колег та вихованців станції юних техніків із святом, бажаю невичерпної творчої уяви та ідей, які обов’язково допоможуть покращити наше з вами життя!
Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 994 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024