Форма входу

Календар новин

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 18:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 25 » Археологи виявили стародавню споруду в центрі Дубна
Археологи виявили стародавню споруду в центрі Дубна
12:26
Під час її розкопок знайдено цінні монети 17 ст.
     Нещодавно на паркані, що обгороджує будівництво нового торгового комплексу у центрі міста, з’явилися написи «Ведуться археологічні розкопки». І деякі особливо кмітливі дубенчани стали поговорювати, що, мовляв, знову золото в Дубні розкопують. Правда це чи ні – з’ясовував наш кореспондент.
     На розкопках ми застали дубенського археолога Віталія Ткача (на фото), який і розповів про їх ведення та цікаві знахідки:
     - Самі археологічні роботи розпочалися минулого тижня. Їм передувала підготовка – територію розчистили та вивезли звідти сміття. І вже тоді до праці приступили археологи під керівництвом кандидата історичних наук Богдана Прищепи. Загалом же, на даний момент ми розкриваємо біля 50-ти квадратних метрів території. Глибина, на якій наразі проводимо дослідження – 2 м від поверхні. Та надалі вона збільшуватиметься.
     - Можете похвалитися цікавими знахідками?
     - Так, ми вже розкопали рештки дуже потужної споруди, яка датується 18 ст. Коли вона припинила функціонувати, то в її підземну частину звалили, мабуть, весь культурний шар попередніх віків. Про це можна судити з великої кількості різноманітних знахідок, виявлених у стінах споруди. Серед них, зокрема, –  і близько десятка старовинних мідних монет 17 ст. та багато кераміки.
    - Є припущення, що це була за споруда?
     - Взагалі – це величезний підвал. А от чи житлового будинку, чи якоїсь виробничої майстерні – нині сказати важко. Проте, судячи з великої кількості знайдених там відходів мідного виробництва – бляшок, капель тощо, це могла бути майстерня з обробки міді. Та точніше зможемо сказати лише тоді, коли дослідимо решту споруди, бо ж на сьогодні ми відкрили менше її половини.
     Але це не єдина цінна знахідка в цьому місці. За кілька метрів від споруди 18 ст. ми розкопали кут житла 10 ст., яке, швидше за все, є міською забудовою найдревнішого Дубна. Тому думаю, що в цьому місці ми знайдемо ще багато цікавого, – сказав Віталій Ткач, після чого вийняв із купи землі невеличку нічим не примітну грудочку, зчистив з неї грунт і поклав до торбинки зі знахідками уламок кераміки, датувавши його 10 ст.
     Яким же буде повний список знахідок – пан Віталій пообіцяв розповісти по завершенні розкопок.
Олена КУТАСЕВИЧ
 

Переглядів: 959 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024