Форма входу

Календар новин

«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 02.05.2024, 10:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Травень » 7 » Свинячий грип: ситуація під контролем?
Свинячий грип: ситуація під контролем?
14:15
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), перші випадки захворювання на новий вид грипу – свинячий – було виявлено у людей 18 березня в районі мексиканської столиці. Проте серйозні занепокоєння почали з’являтися з 25 квітня, коли кілька міжнародних вірусологічних лабораторій повідомили, що спалах грипу в Мексиці викликаний різновидом вірусу H1N1, який являє собою комбінацію генів декількох вірусів, що циркулюють серед людей і тварин та дотепер не зустрічалися.
За досить короткий час рівень загрози пандемії «нового грипу» був підвищений до п'ятого за шестибальною шкалою. І, як заявила  генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен, найближчим часом він може бути підвищений до максимального — шостого. Бо ж вже 4 травня офіційно підтверджено 1003 випадки захворювання людей свинячим грипом, з яких померли 27 чоловік: 26 — у Мексиці, один — у США. Летальні результати в інших країнах не зафіксовані. Хоча випадки захворювання вже є у Великобританії, Ізраїлі, Новій Зеландії, Канаді, Іспанії, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Нідерландах, Данії, Франції, Південній Кореї, Китаї, Італії, Ірландії, Колумбії та Португалії.
То що ж це за хвороба, з якою медики раніше не зустрічалися? Про це поцікавилися у головного лікаря  Дубенської районної санепідстанції Олександра Бялковського.
- Свинячий грип – це гостре респіраторне інфекційне захворювання свиней, яке викликається одним з кількох вірусів свинячого грипу А підтипу H1N1. Не дивлячись на те, що збудники свинячого грипу зазвичай інфікують лише свиней, інколи вони долають міжвидовий бар’єр і викликають захворювання у людей. Як правило, його симптоми схожі з проявами сезонного грипу та ГРІ – нежить, підвищена температура, кашель, головний біль тощо. Але, крім цього, для свинячого грипу характерними є ще й діарея та блювота.
- До України вже заборонили ввозити свинину з-за кордону. Чи можна сказати, що грип передається через свиняче м’ясо?
- Даних про передачу свинячого грипу людям в результаті вживання ними в їжу належним чином обробленої і приготованої свинини або інших продуктів з неї немає. Вірус свинячого грипу гине під час приготування при температурі 70°C. Тож вживати її в їжу цілком безпечно. Сам же збудник поширюється повітряно-крапельним шляхом при контакті з інфікованою людиною. Що ж до групи ризику захворювання цим вірусом грипу, то її становлять медичні працівники, які будуть контактувати з хворими, школярі, сфера послуг та люди із хронічними захворюваннями легеневої системи.
- Олександре Вікторовичу, а як швидко ця хвороба може поширитися в світі?
- У більшості людей, особливо у тих, хто не має регулярних контактів зі свинями, немає імунітету до вірусів свинячого грипу. Тому, у разі встановлення ефективної передачі цього вірусу від людини до людини, може виникнути пандемія грипу. Її наслідки важко спрогнозувати: вони залежать від вірулентності вірусу, людського імунітету, наявності перехресного імунітету завдяки антитілам, отриманим у результаті інфікування сезонним грипом, і чинників організму. Крім того, типова клінічна картина інфекції свинячого грипу серед людей схожа з сезонним грипом й іншими гострими інфекціями верхніх дихальних шляхів. Тому легкі і безсимптомні випадки захворювання можуть залишатися невиявленими, через що реальні масштаби поширення цієї хвороби серед людей невідомі.
- Якими препаратами можна вилікувати свинячий грип?
-  Існує два класи таких ліків: адамантани (амантадін і ремантадін) та інгібітори нейрамінідази грипу (озелтамівір і занамівір).  Хоча більшість пацієнтів в раніше зареєстрованих випадках захворювання свинячим грипом повністю одужували від хвороби без будь-якої медичної допомоги і противірусних препаратів. Що ж до України, то ми повністю забезпечені антивірусними препаратами для лікування цього захворювання.
- Ну і що ж потрібно робити і чого не потрібно робити, щоб захиститися від цієї хвороби?
- Насамперед потрібно уникати тісного контакту з людьми, які виглядають хворими і які мають температуру і кашель, ретельно та часто мити руки з милом, дотримуватись здорового способу життя, зокрема достатньо спати, вживати багату на поживні речовини їжу та залишатись фізично активним. Крім того, потрібно по можливості відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань на свинячий грип. В першу чергу відмовитися від візитів у США та Мексику. І, чи не найголовніше, – при появі симптомів ОРВІ – температури, кашлю, нежиті, порушень функції кишківника та м'язових болей – негайно звертайтесь до лікаря. Бо ж виявити в людини свинячий грип можна лише шляхом клінічних аналізів.
Що ж до нашого регіону – Дубна та Дубенського району – то ми отримали ряд директивних  документів із Міністерства охорони здоров’я, як діяти у випадках виявлення цього захворювання. Маємо також розроблені плани заходів на випадок виникнення небезпечних інфекційних хвороб. Крім того, у нас передбачена госпітальна база, підготовлена палата в інфекційному відділенні на випадок епідускладнень та закріплений персонал, який проходить відповідне навчання. Але будемо сподіватися, що це захворювання до нас таки не дійде.
- Дякую за розмову.
Олена КУТАСЕВИЧ


Переглядів: 889 | Додав: zamok | Рейтинг: 3.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024