Форма входу

Календар новин

«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Вівторок, 30.04.2024, 04:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Квітень » 17 » У Дубні відкрита виставка художника з Камбоджі
У Дубні відкрита виставка художника з Камбоджі
13:04
Яких лише митців не приймало наше славне місто. У Дубенському історико-культурному заповіднику можна було побачити роботи художників, фотографів і скульпторів зі всієї України. А от цього тижня, 14 квітня, у нас відбулося відкриття персональної виставки українського художника, який народився у Королівстві Камбоджі – Ук Дара Чана.  
Ук Дара Чан у перекладі з санскриту – «Зірка і Місяць». Народився він у сім’ї королівського генерала 14 грудня 1961 року в столиці Камбоджі місті Пном-Пені. Ще з дитинства захоплювався малюванням. Але доля послала йому нелегкі випробовування – у 1970 році в країні розпочалася громадянська війна. Батько загинув у бою і сім’ю відправили на заслання у джунглі Індокитаю. Там, в одному з міс¬цевих племен, вони щоденно боролися за своє життя. Хлопець навчився полювати арбалетом, захищатись від диких звірів та отруйних змій, розрізняти їстів¬ні та неїстівні рослини і користуватись засобами народної медицини. Це й допомогло вижити – з 20 виселених сімей залишилось живими лише 3.
Навіть перебуваючи у джунглях, не маючи ні паперу, ні фарб, ні олівців, Дара Чана  не залишав потяг до малювання. Після закінчення війни він був зарахований на факультет графіки Королів¬ської Школи Мистецтв. Після цього став студентом Київського Державного художнього інституту, який успішно закінчив в 1992 році зі ступенем магістра мистецтвознавства.
В Україні Дара Чан оселився на Київщині – в м. Березань, де проживає й по сьогодні. Одружився на українці Світлані, з якою виховує двох дітей. Має звання викладача вищої категорії і вчить дітей образотворчому мистецтву у місцевій школі мистецтв.
Але й це не все – крім художнього мистецтва український камбоджієць займається також мистецтвом спорту. Він є керівником спортивного клубу «Нага», в якому навчає дітей східному єдиноборстві таеквон-до. А також Дара Чан – володар IV дану та чорного поясу з цього виду боротьби.
Що ж до художньої творчості, то його роботи прикрашають національні музеї та приватні колекції Австралії, Великобританії, Голландії, Німеччини, Нової Зеландії, Норвегії, Росії, США, Югославії та України. І от сьогодні їх мають змогу побачити дубенчани. На відкритті виставки у Дубні художник сказав, що просто зачарований нашими краями:
- Перше враження, коли я приїхав сюди, на Рівненщину, було просто незабутнім, – говорить Дара Чан. – Я побував у багатьох місцях України і з впевненістю можу сказати, що у вас є все – і краса природи, і доброта людей. І щоб це  описати просто не вистачає слів. Тож хочу подякувати адміністрації Дубна та своєму колезі, президенту Рівненської обласної федерації таеквон-до Ігорю Панаріну, завдяки яким я сюди потрапив. Обов’язково відтворю всю красу вашого краю на полотні.
Варто зазначити, що з 13 по 15 квітня камбоджійці святкують свій Новий рік (у них він 2553-й), тож заступник міського голови Дубна Олександр Карп’юк подарував митцю пам’ятний сувенір та журнали наших художніх пленерів.
Якщо ж говорити про роботи Дара Чана, то вони просто вражають насиченістю кольорів. Тут і портрети, і натюрморти, і пейзажі, й історичні сюжети. Йому вдалося чудово поєднати дві свої рідні культури – камбоджійську та українську. Та що там розповідати – це потрібно просто бачити.
Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 837 | Додав: zamok | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024