Форма входу

Календар новин

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Неділя, 28.04.2024, 17:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Березень » 27 » Ціни на житло в Дубні попадали вдвічі
Ціни на житло в Дубні попадали вдвічі
17:32
Ситуація на українському ринку нерухомості не далека від катастрофічної. Бо ж, хоч ціни на житло постійно падають, покупців на нього постійно меншає. І це напряму відбивається на агентствах з нерухомості. Якщо взяти Рівне, то на початку кризи там працювало 138 таких агентств.  Сьогодні ж їх залишилося близько 50-ти. Тож ми звернулися до директора дубенського агентства нерухомості «Фортуна» - Людмили Горчук, щоб розпитати про ситуацію з житлом у нашому місті.
- З початком фінансової кризи ринок нерухомості у Дубні практично стоїть на місці, – розповідає пані Людмила. – І якщо раніше ми продавали по 4-5 об’єктів за місяць, то з жовтня минулого року і до цього часу – 2 квартири і 2 земельні ділянки. Це все тому, що основна маса людей брала житло в кредит, а починаючи з жовтня місяця їх видавати заборонили. Правда, віднедавна чути, що деякі банки вже починають видавати такі кредити, але на значно жорсткіших умовах, ніж були до кризи. Це значить, що проценти будуть більші та й гроші видаватимуться під заставу житла. Готівки, як такої, в більшості дубенчан немає. І якщо є покупець з грошима, що дуже рідко, то він диктує свої умови на ринку нерухомості – говорить, яку ціну хоче заплатити.
- Наскільки під час кризи змінилися ціни на житло?
- За останні місяці вартість нерухомості в нас впала на 30-50%. Якщо людині дуже потрібні гроші (наприклад, житло стоїть під кредитом, а вона не має чим платити), то продаж терміновий, і вартість такого об’єкту відповідно менша. Для прикладу, однокімнатна квартира сьогодні коштує у середньому 20 тис. доларів (у серпні – від 30-ти тисяч), що є її реальною ціною. Двохкімнатна – від 35 тис. доларів, 3-х – від 40 тис. доларів. А взагалі, якщо влітку метр квадратний у середньому коштував 1000 доларів, то нині – 500-700 доларів. Це залежить від квартири, зручностей, будинку, району тощо. Щодо приватних будинків, то тут ситуація така ж. Якщо раніше можна було побачити ціну і в 200 тис. доларів, то сьогодні – від 50 до 100 тис. доларів. Маємо один будинок, який півроку тому коштував 75 тис. доларів, а сьогодні за нього хочуть 30 тисяч. Так само і з земельними ділянками – нині продавці ставлять ціну по 1000 доларів за сотку, але можна сторгувати й половину.  Це в місті, а в селі ціни на нерухомість не дуже знизилися, бо й так були практично мінімальні.
А як щодо оренди?
- Якщо раніше в нас було багато клієнтів, які не могли знайти житло в найм, то нині навпаки – квартир багато, а клієнтів немає. І ціни тут не змінилися, бо ж при здачі квартири багато не заробиш – левову частку забирає оплата комунальних послуг. Для прикладу, сьогодні за однокімнатну квартиру в Дубні потрібно заплатити 600 грн. в місяць, 2-х – 700-800 грн., 3-4-х – до тисячі. Правда, відчутно впала вартість оренди комерційних об’єктів – на 50% і більше. Коли влітку за квадратний метр такої оренди платили 20-25 доларів, то сьогодні – 10 доларів (80-100 грн). Але клієнтів все одно немає, бо ж багато підприємств і магазинів закривається, а свій бізнес розпочати сьогодні дуже важко. Щодо продажу об’єктів під комерційну діяльність, то ціни на них впали на 25-30%. Хоч їх ніхто й не купує. Також нині популярними стають варіанти обміну. Якщо хтось має будинок, то міняє на 2 квартири, або навпаки. Іноді це робиться з невеличкою доплатою, бо на велику сьогодні грошей немає.
- Пані Людмило, який же ваш прогноз на майбутнє ринку нерухомості?
- Це сказати дуже важко. В Америці, наприклад, ринок нерухомості вже зарухався, тому що в них економіка швидше стає на ноги. У нас же, на мій погляд, це займе не менше року. Якщо банки даватимуть кредити, то люди будуть купувати житло. І ціни на нього потроху, але почнуть зростати. Сьогодні ж більшість агентств нерухомості або закриваються, або просто виживають. У будь-якому випадку ми повинні це все просто перечекати.
- Дякую за розмову.
Хочеться лише додати, що ціни то попадали…в доларах…Але ж сам долар то піднявся…
Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 1535 | Додав: zamok | Рейтинг: 3.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024