Форма входу

Календар новин

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Неділя, 28.04.2024, 20:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Березень » 27 » Руйнується національна пам’ятка архітектури
Руйнується національна пам’ятка архітектури
16:59
Україна теж відноситься до тих європейських держав, які можуть похвалитися та гордитися древніми пам'ятками архітектури та культури. Дубенщина серед тих, до кого приїздять численні туристи. Одним із таких об'єктів уваги є Тараканівський форт, який розташований на південній околиці села та прилеглих сіл Підлужжя, Малі Загорці. Ліворуч пролягає Південно-Західна залізниця сполученням Здолбунів-Львів-Чоп — західні ворота в Європу, справа – автотраса Київ-Львів-Чоп. Це всього в шести кілометрах від міста Дубно. Всі навколишні землі та луки споконвіку належать до тараканівських земель.
Ця фортифікаційна споруда з серпня 1890-го року та на початку 19 століття входила до серії оборонних об'єктів західних кордонів Російської імперії, завданням якої було боронитися від ворогів з заходу — Австрійської імперії, Польщі... На відкритті цієї споруди побував імператор Російської імперії Олександр III. Велич та міць споруди вражає нас і донині не тільки своїм художньо-архітектурним ансамблем, але і технологією будівництва замків, фортець та храмів, які звели наші предки, майстри-зодчі, що їх набирали з навколишньої округи. Взірцем їхньої творчості є художньо-декоративна кладка цегляних стін та надбрамних споруд з бетону — це входи в тунелі форту з чотирьох сторін. Краса та міць захоплює відвідувача. Технологія і понині є таємницею. За літописами, древньо-Руські майстри до загального розчину вапна кидали в яму тушу бика чи корови, і чекали, допоки не розкладеться. А вже при будівництві стін до розчину добавляли білки курячих яєць — це для кращої міцності та затвердіння. Все робилося навіки.
Але час спливає, і ми, сучасники, є свідками тих руїн, яких зазнав об'єкт від лихоліть минулих воєн, особливо від природних катаклізмів, які і до сьогодні руйнують його. Гине краса, гине мистецтво у нас на очах. Дитинство та юність наших батьків та і наше дитинство пройшли на цім форті. Серед тих руїн ви відчуваєте себе, як в раю, маєте відчуття радості, гордості за наш край, що є ще такі місця, котрі приваблюють вас. Застигла мовчазна краса пробуджується від зимової сплячки з приходом весни-чарівниці. Тоді ви забуваєте про руїни, про ту небезпеку, що таїть в собі форт. Вас супроводжуватиме чарівний спів солов'я, який буцімто вихваляється своїми численними мелодіями перед вашою присутністю, а в високій голубизні неба ледве чутний спів жайворонка, що завис над вашими палатками, котрі притулилися біля кущів глоду, барбарису... А тут ще й зозулин перегук, яка буцімто на ваше прохання рахує вам довгі літа. І це все серед запахів духмяних трав, цвіту білої акації, жасмину, бузку. Якщо вам замало отих вражень-поєднань історії та природи завітайте до голубих плес, які є тут поруч і манять до себе, як магніт, щоб ви задовільнилися рибалкою та купанням.
Справжнє масове паломництво починається з весни. Видно закохалися в цю красу справжні любителі пригод та мандрівок студенти-водники з Рівного. Та справжній бум тут відбувається серед літа, коли у місті Дубно проходить всеукраїнський фестиваль рок-музики «Тарас Бульба».
Серед прибулих гостей форт пам'ятає кіношників московської студії «На крутизні». Свердловські кіношники знімали фрагменти до фільму про Миколу Кузнєцова, радянського розвідника, «Загін особливого призначення», а також кіношники з Німеччини  знімали  фрагменти  про  Гітлерівський  та Сталінський фашизми разом із кіностудіями з Петербурга, Білорусії та України.
Сьогодні тут проводяться змагання серед осередків козацтва України «Волинська січ», «Запорізька січ». Всі, хто тут буває, будьте не байдужими до тих древніх руїн Тараканівського форту, не дайте пропасти історико-архітектурній красі у всій його величі, допоможіть достукатися до чиновників державних рангів, щоб включили його до реєстру найвидатніших пам'яток історії. Можливо, держава прислухається до ваших та наших слів та профінансує цей проект вперше за всю історію форту, і цим самим ми зробимо спільну хорошу справу для майбутнього.
Від імені жителів Тараканова Володимир Герман
Фото Миколи Величковського
На фото сліди природних руїн. Якщо дивитися зблизька, видно рани воєнних лихоліть, що їх зазнав форт, а все інше – природні руїни.
Р. S. Коли готувався цей матеріал, стався ще один обвал стіни. Добре, що вночі, а то не обійшлося б без жертв, адже наступного дня тут побували козаки.
Жителі села Тараканів: Василь Тарасюк Степан Кухлевський Микола Чорнобай Андрій Голоденко Андрій Ткачук Андрій Шумельчук Микола Максимчук Володимир Кравчук Микола Довгаль Семен Довгаль Степан Гончар Іван Довгаль Олексій Кундицький Петро Кедись Пилип Казмірчук Володимир Панасюк Ростислав Панасюк Ростислав Чорнобай Олександр Терещук Тарас Столярчук Василь Ковальчук Сергій Сабада Олексій Метелюк Тарас Метелюк

Переглядів: 1192 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024