Форма входу

Календар новин

«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 25.04.2024, 11:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Липень » 22 » Газ у селі: радість і клопіт
Газ у селі: радість і клопіт
11:24
Невеличке, але відоме далеко за межами України село Онишківці нарешті дочекалися природного газу. Бо, як розповідають організатори місцевого кооперативу, ідея проведення газу в Онишківці започаткована ще у 2003 році. Змінювалися керівники у державі, області та районі, але селяни ніяк не могли дочекатися газу, хоч їм його обіцяли. І хоча будівельники закінчили прокладання газопроводу із Рідкодуб до Онишківець ще два роки тому, але через борг майже 800 тисяч гривень за виконані роботи газ не подавали. Тоді ні влада, ні селяни не змогли розрахуватися за прокладання труби протяжністю 10 кілометрів. Проте чергове звернення до нинішньої влади було почутим. І голова обласної адміністрації Василь Берташ доручив своєму заступнику Анатолію Юхименку вирішити це питання. Тож під час запалення голубого вогника в Онишківцях і про це йшла мова. Бо присутній на цьому заході голова правління «Рівнегазу» Петро Дубас хоч і запалював факел, проте, напевно, одночасно думав про заборговані гроші його підприємству. Та виконуючий обов’язки голови адміністрації пообіцяв розрахуватися з «Рівнегаз» і при цьому наголосив, що найближчим часом потрібно також запалити голубий вогник у сусідній Тур’ї, де все підготовлено до пуску газу.
Тож минулого тижня, у середу, в Онишківцях відбулася, можна сказати, історична подія – у селі урочисто пускали газ. На місці, де стояла віковічна церква, зібрались від старого до малого. Сюди також приїхали керівники області, району, сільський голова. Безперечно, у центрі уваги були працівники «Дубногазу», які тут за останні тижні стали своїми серед селян. Бо саме їхня праця на завершальному етапі була вкрай важливою. Як розповідає начальник Дубенського управління з експлуатації газового господарства Микола Поліщук, завершальна робота є хоч клопіткою, але приємною, бо всі в очікуванні запалення вогника.
За українським звичаєм добру справу розпочали зі служби Божої, яку відправив священик разом із монашками з місцевого скиту. Далі керівникам вручили традиційний український хліб-сіль та запрошували до слова. Але, здається, найбільше хвилювалися організатори кооперативу Раїса Дуб та Лідія Бойчук. Ці жінки зуміли пройти випробування часом та людською байдужістю і не схибити, а навпаки підтримати односельців, коли окремі не вірили, що коли-небудь прийде до них благо цивілізації. Нині із 84 хат в Онишківцях 60 готові до пуску газу.
Завдяки джерелу святої Анни Онишківці - найвідоміше село Дубенського району. Та під час розмови із місцевими жителями виявилось, що вони мають такі ж проблеми, як і інші: у селі практично немає роботи, хіба за винятком тих, хто біля скиту продає різні речі, в тому числі каміння з навколишніх полів. А живуть в основному завдяки власному підсобному господарству, хоча є такі, хто їде на заробітки. Тож не дивно, що жителів Онишківець, як і навколишніх сіл, хвилює стан дороги з Верби. Тож скориставшись нагодою, присутні під час пуску газу звернулись вчергове до представників влади, аби ті допомогли реконструювати дорогу, яка з’єднує Онишківці з міжнародною автотрасою Київ-Чоп. Варто зауважити, що Анатолій Юхименко пообіцяв і цю проблему розв’язати, правда, не за один рік.
З Онишківець Микола Мороз
Переглядів: 2589 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024