Форма входу

Календар новин

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 25.04.2024, 01:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Червень » 10 » Мандрівні колажі розкажуть дубенським дітям про Європу
Мандрівні колажі розкажуть дубенським дітям про Європу
12:11
Минулого тижня у Дубенському замку відкрилася чергова цікава та незвичайна виставка. Цього разу древні мури відвідала закордонна виставка під назвою «Європейське пексесо» – це інтерактивний проект, організований за підтримки Генерального консула Чеської Республіки у м. Львові пана Девіда Павліти. «Європейське пексесо» — це виставка колажів, за допомогою яких організатори прагнуть ближче ознайомити українських дітей з усіма 27-ма країнами – членами європейського союзу з історією, цікавинками та символами цих країн.
«Стенди виготовили професійні чеські художники у дитячому стилі, аби вони «промовляли» мовою дітей, – розповідає кореспондентові «Замку» голова міськрайонної чеської організації «Стромовка» Антоніна Пономаренко.
– Ця виставка в Україні діяла лише у двох містах – Львові та Ужгороді, звідки приїхала до нас. На жаль, у цих містах колаж, який би розповідав про Україну, не було зроблено, тому ми разом із консулом запропонували зробити це нашим дітям. Тепер чекаємо таких колажів, які дуже потрібні, адже у Чехії українців знають лише як націю заробітчан… Про багату культуру відомо мало.
Якщо розповідати про представлені на виставці колажі, то кожен з них характеризує країну за кількома найбільш типовими рисами, але, водночас, намагається охопити різні сфери історії, культури та побуту. Акцент зроблено на ті винаходи кожної країни, без яких тепер важко уявити сучасність. Завдяки «Європейському пексесо» діти довідаються, що, наприклад, всіма улюблену картоплю «фрі» вигадали зовсім не в Америці, як прийнято вважати, а у Бельгії. Усі малі люблять конструктори «лего», та не всі знають, що вперше їх складали у Данії. А стенд «Фінляндія» дає зрозуміти, що саме у цій країні задзвонив перший мобільний телефон «Нокія».
- Антоніна Миколаївна, чому саме Дубно стало наступним містом у списку?
- Тому що не у всіх містах є чеське товариство, а у нашому воно діє уже давно. Ось тому саме Дубно має право наступним приймати «Європейське пексесо». Відкрив виставку Генеральний консул Чеської Республіки у місті Львові Давід Павліта.
Серед присутніх було чимало чехів, які напередодні приїхали на екскурсію до нашого міста. Були і ті, хто має чеське коріння, але волею долі проживають на Волині. І тих, і інших неабияк вразили виступи дитячого та дорослого колективів товариства «Стромовка», тому можна було помітити як у очах багатьох з присутніх бриніли сльози чи то від радості почутої рідної мови, чи то від напливу ностальгії за Батьківщиною, а дехто навіть підспівував знайомі слова пісень.
З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Леонід Дудко. Він зазначив, що хоча Дубно невелике містечко, проте має велику та багату історію, і те, що до нас приїхала така виставка, ще раз підтверджує цей факт.
Дубенські школярі можуть долучитися до цього проекту, підготувавши власний колаж про Україну і рідне місто. Триватиме виставка «Європейське пексесо» до 17 червня, після чого вона помандрує далі.
Мирослава ФЕДУН
Переглядів: 1481 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
11.09.2012
1. Nodin [Новина]
It's spooky how cevler some ppl are. Thanks!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024