Форма входу

Календар новин

«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 25.04.2024, 07:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Грудень » 11 » Як міліція «допомагала» пенсіонерам мак збирати
Як міліція «допомагала» пенсіонерам мак збирати
13:18
Про те, що сіяти мак заборонено (навіть на власному городі та для власних потреб) знають всі – від малого й до великого. Бо ж заборона ця триває вже не один рік. Але знання – це річ досить абстрактна. Не кожен, хто знає, притримується цих знань. Тому саме такі «обізнані» люди й спричиняють найбільше клопоту правоохоронним органам.
Героями нашої сьогоднішньої розповіді стали двоє пенсіонерів (з етичних міркувань їхні імена змінено). Видно, старшим людям нудно просто так сидіти вдома, тому вони й шукають пригод на свою голову. Та про все по порядку.
Справа №1. Як 80-річний дідусь мак вирощував
Перша наша історія про 80-річного жителя с. Грядки Дубенського району Миколу.
- Ще у квітні цього року Микола, діючи всупереч законодавству, незаконно посіяв на власній присадибній земельній ділянці, що знаходиться біля с. Грядки, насіння рослин снотворного маку, – розповідає помічник Дубенського міжрайонного прокурора Дмитро Чорнозуб.
Та дідусь не просто посіяв, а й доглядав за своїм посівом – розпушував землю, прополював бур’яни та проріджував мак, щоб він виріс великим та добротним. Тож склав його урожай (на момент виявлення посіву правоохоронними органами) 382 рослини снотворного маку. Які, на превеликий жаль господаря, були конфісковані працівниками міліції.
- Кримінальна справа проти Миколи була направлена в суд 10 серпня цього року, і вже 12 листопада оголосили вирок. – продовжує Дмитро Дмитрович. – Пом’якшили покарання ті обставини, що підсудний повністю визнав свою вину та активно сприяв досудовому і судовому слідству. Обтяжуючих обставин не було, тож Миколу було визнано винним за ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України (Незаконний  посів  або  незаконне вирощування снотворного маку в  кількості  від  ста  до  п'ятисот  рослин) та призначено йому  покарання у вигляді штрафу на суму 1700 грн. Також варто відзначити, що, посіявши та виростивши даний снотворний мак, підсудний не мав мети збуту макової соломки.
Справа №2. За мак на городі бабуся заплатить 1700 грн. штрафу
Наступна наша розповідь не дуже відрізняється від попередньої. Та цього разу підприємливим «фермером» стала 68-річна Ганна з села Стара Носовиця Дубенського району.
Маючи присадибну земельну ділянку у власному селі, бабуся використовувала її не на картоплю-буряки, як практично всі інші землероби, а на підпільне вирощування снотворного маку. Тож у результаті урожай пенсіонерки склав 147 рослин. Та їх, на біду Ганни, вилучили працівники міліції.
Хоча, як сказав Дмитро Чорнозуб, жінка не мала мети збуту макової соломки, повністю визнала свою вину та активно сприяла досудовому і судовому слідству, прийти до суду їй все ж таки довелося. І вже 12 листопада Ганну було визнано винною та засуджено за ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України і призначено їй покарання у вигляді 1700 грн. штрафу. 
- Ці випадки дуже схожі між собою – і складом злочину, і призначеною мірою покарання, – говорить Дмитро Чорнозуб. – На жаль, такі справи зустрічаються нерідко. І тут варто сказати, що саме пенсіонери найчастіше займаються вирощуванням снотворного маку. 
Та про те, як же виплатити велику суму штрафу (у наших двох випадках – по 1700 грн.), мало хто з них задумується. А потім, звісно, бідкаються, де їм знайти такі гроші. Бо ж на сьогоднішню пенсію навіть прожити важко, – не те, що штрафи платити. Тому краще наперед подумати про наслідки своїх дій, аніж потім відчувати їх на собі.
Олена КУТАСЕВИЧ
Переглядів: 1013 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024