Форма входу

Календар новин

«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 20.04.2024, 16:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 22 » Чим живуть старовинні мури Дубенського замку
Чим живуть старовинні мури Дубенського замку
11:21
Перлина Дубенщини. Саме так можна назвати Дубенський замок, який є окрасою нашого древнього міста. Хоча його зовнішньою красою любуються всі дубенчани, проте не кожен з них бував у середині старого замку, а про те, яким життям живуть древні мури, що там відбувається уже й мова не йде.
Проте, тут чи не щодня проходить якийсь захід, чи не щодня можна зустріти чимало відомих людей не тільки Дубенщини та й не тільки з України. Дубенським мурам не доводиться сумувати. Нещодавно на території заповідника відбувалися святкування 300 річниці конституції Пилипа Орлика, а згодом, 18 квітня, саме у Міжнародний день пам’ятників та історичних місць у виставковому залі палацу Острозьких можна було зустріти відому особистість, Бориса Григоровича Возницького. Це відомий український музейний діяч та мистецтвознавець. Герой України (2005), заслужений працівник культури України та Польщі, лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка (1990), премії ім. Я.Кохановського. Борис Григорович нагороджений почесною відзнакою Президента України (2001), орденом «За заслуги» I та II ступеня, найвищою відзнакою Польщі орденом «Командора» (2003), лауреат всеукраїнської премії "Визнання”, почесний, дійсний член Академії мистецтв України, доктор honoris causa Варшавської академії мистецтв (2004). Президент Українського національного комітету Міжнародної Ради музеїв, голова Ради директорів музеїв Львова, член ради по сакральному мистецтву при Львівській греко-католицькій єпархії. З 1962 року і понині – директор Львівської галереї мистецтв.
Борис Григорович завітав у наше місто на запрошення працівників Заповідника на презентацію нових книг, присвячених нашому древньому Дубну. У затишному залі замку зібралися творча інтелігенція, місцева влада, гості з Польщі та всі бажаючі. Цього дня світ побачив дві книги, а саме - історично-документальний нарис «Форт - застава Дубно» під редакцією Петра Смоліна, та краєзнавчий фотолітопис «Погляд крізь віки», автором якої є Тамара Дмитренко. Видати подібний фотолітопис було її давньою мрією. Тамара Дмитренко очолює відділ історії Заповідника і впродовж 30 – ти років по зернині збирає та систематизує колекцію. Фотолітопис «Погляд крізь віки» пропонує візуально пройтися нашими вулицями XIX – XX століття. Гортаючи сторінки можна побачити унікальні світлини старовинного міста з величними храмами, будівлями, панорамами міста й передмість, річку Ікву в її колишньому вигляді. Старі поштівки і фотографії з видами Дубна збирало не одне покоління музейників. Вагомий внесок зробили колишні та теперішні мешканці міст.
Цікавий факт. У книзі є копія рідкісної фотографії, на якій зображена вулиця Кирила і Мефодія, що була зроблена ще у 1868 році.
Значимість цих робіт надзвичайно велика, адже старше покоління, гортаючи сторінки книг, може згадати місто таким, яким воно збереглося на старих знімках, нинішні і майбутні дубенчани зможуть дізнатися про старовинний вигляд Дубна, а для тих, кого доля розкидала по всьому світі, це можливість зазирнути у пам’ятні куточки рідного краю.
Будемо сподіватися, що це не останнє надбання, яке побачило світ за сприяння колективу Дубенського заповідника.
Ось таким, творчим життям живе перлина Дубенського краю.
Переглядів: 1011 | Додав: zamok | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024