Форма входу

Календар новин

«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 18.04.2024, 14:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 29 » 24-ий чорнобильський квітень
24-ий чорнобильський квітень
10:41

Чорнобиль …
І бринить у слові цім
І жаль, і відчай
Нашої держави.
Болючий спогад
Про батьків й дідів,
Що полягли на місці цім кривавім.

24 роки відділяє нас від 26 квітня 1986-го – дня трагедії, наслідки якої не дають і, вочевидь, не даватимуть спокою людству ще дуже довго. Вибух на Чорнобильській станції стався близько пів на другу годину ночі. На 4-му енергоблоці ЧАЕС унаслідок серії теплових вибухів був зруйнований реактор.
За розрахунками експертів, сумарний викид радіоактивних матеріалів був у 500 разів більший, ніж унаслідок вибуху атомної бомб, яку скинули в 1945 році на японську Хіросіму.
Радіоактивна хмара пройшла над європейською частиною тодішнього СРСР (Україна, Білорусь, Росія), Східною Європою, Скандинавією, Великою Британією і східною частиною США.
Радіоактивними нуклідами було забруднено понад 145 тисяч квадратних кілометрів території України, Білорусі та Росії з приблизно 5 тисячами населених пунктів. Аварія стала найбільшою техногенно-екологічною катастрофою сучасності.
У 1986–1987 роках у ліквідації наслідків катастрофи взяли участь близько 600 тисяч людей; 200 тисяч із них дістали підвищені дози опромінювання. За офіційними даними, загалом унаслідок Чорнобильської аварії потерпіли близько 5 мільйонів людей.
Чорнобильську АЕС закрили 15 грудня 2000 року. Так званий «саркофаг», зведений після аварії над зруйнованим четвертим енергоблоком, щоб ізолювати його від довкілля, поступово руйнується. Україна працює над спорудженням нового об’єкта, який має безпечно перекрити зруйнований енергоблок разом із нинішнім «саркофагом»
Спустошені міста та села поблизу зруйнованої електростанції нагадуюють кадри із фільму жахів. За даними російських вчених, зараження в околицях Чорнобиля триватиме понад 300 тис. років, а в самій забрудненій зоні вже ніколи не можна буде а ні мешкати, а ні їсти плоди тамтешніх земель.
Встановлення причин аварії на четвертому блоці ЧАЕС є найбільш дискусійним та суперечливим питанням й до сьогодні. Існує два табори фахівців, які мають протилежні погляди та думки з приводу дійсних причин руйнації енергетичної установки в 1986 році. Перші – це проектанти, які стверджують, що основна причина аварії полягає в не професіональних діях оперативного персоналу блоку. Другі – це безпосередньо персонал станції, який не менш аргументовано, доводить, що проектантами були допущені суттєві прорахунки в будові ядерного реактору. За більш ніж двадцятирічний термін дискусії між цими фахівцями не вщухають. З кожним новим роком, який віддаляє нас від подій того квітневого дня, з’являються нові версії причин аварії, нові факти.
Колись відійдуть у минуле і, мабуть, зітруться з пам’яті прийдешніх поколінь гострі для сьогодення проблеми, породжені Чорнобильською катастрофою. Але ніколи не зможуть забути тих жахливих днів люди, яким судилося приборкувати атомну стихію, – ліквідатори.
Дубенщина не лишилася осторонь цієї жахливої дати. 26 квітня у Дубенському замку відбулися заходи приурочені чорнобильській трагедії. Вшанувати пам’ять загиблих та виcловити вдячність тим, хто брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської аварії, прийшли майбутні медики, студенти Дубенського медичного коледжу, небайдужі до цієї дати люди та безпосередньо учасники ліквідації чорнобильської трагедії.
«Все більше і більше років віддаляють нас від того дня, коли людство приголомшила звістка про трагедію в Чорнобилі. Тієї миті ще не всі усвідомлювали, скільки лиха принесе така катастрофа, але робили все можливе і неможливе, щоб врятувати мільйони життів по всій Європі. Серед ліквідаторів було багато дубенчан, тож віддамо шану тим синам нашої землі, які залишились у гирлі того страшного пекла», - такими словами розпочала мітинг-реквієм Ольга Гавриленко, завідуюча відділом науково освітньої роботи Державного історико-культурного заповідника міста Дубна.
Своїми спогадами про 26 квітня 1986 року із присутніми на заході поділилися безпосередні учасники подій, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС 6 льотчиків зокрема: бойовий командир Анатолій Троцюк, Василь Солтис, Юрій Ільїн, Анатолій Білоусов, Анатолій Кошубович, Юрій Якимчук. З тугою звернулися до зібрання санітарні лікарі Тетяна Хіц та Володимир Олійник, які теж безпосередньо побували у зоні лиха.
Хоча кожен з них ділився особистими враженнями, спогадами, проте з уст кожного можна було почути фразу - «Бажаємо усім вам здоров`я». Це єдине спільне бажання у всіх учасників, ліквідаторів страшної аварії. Відзначаючи трагічну подію сходження зорі-полин, усіх жертв Чорнобиля, присутні вшанували хвилиною мовчання.
Вибух на Чорнобильській атомній електростанції став лиховісним знаменням в Українській історії. Катастрофа забрала і продовжує забирати життя, у першу чергу, ліквідаторів-чорнобильців, а також тих людей, які опинилися у радіусі її найближчої дії.
Подвиг, який здійснили герої-ліквідатори аварії на Чорнобильський АЕС, назавжди закарбований на сторінках історії України та світу. Їхній героїзм, відвага та самопожертва, як і вони самі - завжди житимуть у наших серцях, бо якби не вони, то чи були б ми з вами? Чи творилася б новітня історія?... На все воля Божа. Низький уклін тим, хто врятував світ!
Мирослава ФЕДУН

Переглядів: 890 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024