Форма входу

Календар новин

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 01.05.2024, 05:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Серпень » 6 » Фінансова криза: кому горе, а кому – прибутки
Фінансова криза: кому горе, а кому – прибутки
15:53
Дубенський ломбард у період кризи став заробляти на половину більше
     У період кризи не всі зазнають збитків – дехто й примножує свої прибутки. Особливо це стосується ломбардів. Бо ж, як констатує Державна податкова адміністрація, за І півріччя цього року доходи ломбардів по всій Україні зросли у 2,1 рази порівняно з аналогічним періодом 2008 року. І загальна вартість кредитів, що були видані ломбардами лише за перші 4 місяці цього року, склала 783,421 млн. грн.
     У нашому місті також працює одне із відділень ломбарду «Скарбниця» (всього в Україні таких «Скарбниць» близько 150-ти). Тож ми спробували дізнатися про роботу цієї кредитної установи в період кризи.
     - У Дубні ми відкрилися в березні 2007 року, – розповідає Олег Кващук, завідуючий дубенським відділенням ПТ «Ломбард «Скарбниця». – І хоч до кризи працювали досить таки непогано, то з жовтня 2008-го наші справи пішли вгору – прибуток зріс приблизно на 50%. Хочу сказати, що спочатку люди порівнювали нас із банками, через що навіть скарги були, мовляв у ломбарді дуже високі відсотки на кредит. Та згодом все ж зрозуміли ситуацію. І в той період, коли взяти кредит у банках було практично неможливо, багато хто зрозумів, що позичити гроші можна й у нас (звісно, якщо не рахувати сусідів). Тож вже сьогодні ми обслуговуємо близько 100 клієнтів за день. Раніше їх було значно менше.
     - Ви говорили про висові відсоткові ставки…
     - Відсоток, під який ми позичаємо гроші, залежить від суми кредиту та від терміну, на який він надається. Чим менша сума кредиту – тим більші відсотки потрібно погасити. І чим на довший термін ви його берете – тим більше відсотків вам нарахується. Взагалі ж, мінімальна відсоткова ставка за день – 0,63% (якщо позика становить більше 18 тис. грн.), максимальна – 1,15% (при сумі кредиту менше тисячі гривень). Також ми  маємо дисконтні картки, відповідно до яких і нараховуємо відсотки. Щодо суми кредиту, який ми можемо надати, то вона не обмежена – аби лише вистачило речей під заставу (це можуть бути вироби з дорогоцінних металів, в основному приносять золото, та побутова і комп’ютерна техніка, в більшості це мобільні телефони та DVD). Найбільша сума коштів, яку ми позичали у Дубні, становить 30 тис. грн. Якщо ж говорити про терміни кредитування, то гроші ми надаємо не довше, ніж на 63 дні.
     - А якщо хтось не може вчасно погасити кредит?
     - Якщо людина не має змоги викупити заставлені речі, то можна погасити самі лише проценти і продовжити кредит на новий термін. Так сьогодні роблять більшість наших клієнтів. Та й таких людей, які не викуповують заставлені речі, дуже мало – практично 1 випадок на сотню. До того ж, відсоток невиплати кредиту до і під час фінансової кризи не змінився.
     На завершення варто додати, що переважна більшість клієнтів, які користуються послугами ломбардів, – це дрібні підприємці, яким потрібно на закупку товару 1000–2000 гривень, або люди, які офіційно працюють та отримують стабільну зарплату. І вже якщо їм до цієї зарплати не вистачає або її затримують, тоді й беруть під заставу 100–200 гривень. Бо ж іноді краще позичити в чужих, ніж у знайомих – ворогів менше наживається.
     Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 806 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024