Форма входу

Календар новин

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 01.05.2024, 05:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Серпень » 6 » На Дубенщині на 1 робоче місце 18 безробітних
На Дубенщині на 1 робоче місце 18 безробітних
15:52
І при цьому 68% безробітних - молодь
     Останнім часом слово «криза» все рідше можна почути на вулицях Дубна. Зрештою, більшість з нас побачили, що насправді все не так страшно, як грозили з голубих екранів та шпальт газет. Бо ж ціни в крамницях та валюта у банках «скакали» і до кризи. Та яка ж нині ситуація зі роботою в нашому краї? Розповідає директор Дубенського міськрайонного центру зайнятості В’ячеслав Савчук:
     - Якщо аналізувати ситуацію на ринку праці із початку 2009 року, то за цей період на обліку в Центрі зайнятості перебувало 2159 осіб, з них 1474 людини – молодь віком до 35-ти років. А це свідчить, що 68% безробітних складають саме молоді люди. Загалом же було працевлаштовано 1400 чоловік – 64% від загальної кількості пошукачів роботи. Це говорить про те, що працевлаштування все-таки відбувається. І така кількість працевлаштованих зумовлена тим, що Дубенщина є сільськогосподарським районом, тому з початком сезону збору врожаю збільшився попит на робочу силу.
     - А чи можна визначити, яка кількість людей претендує на одне робоче місце?
     - Станом на 3 серпня 2009 року в МРЦЗ на обліку перебувало 1150 чоловік. В той час, як вільних вакансій від роботодавців було 61. Отже, ми маємо 18 чоловік на одне робоче місце. Також варто сказати, що дуже багато молодих людей, які щойно закінчили вищі навчальні заклади, стають нашими клієнтами. Лише цьогорічних випускників у Центрі зайнятості зареєстровано 308 чоловік.
     - В’ячеславе Івановичу, які професії є нині актуальними, а які не користуються попитом у роботодавців?
     - Ми помітили, що останнім часом зовсім не користуються попитом на ринку праці такі професії, як фельдшер, вихователь, вчитель, юрист та економіст. Ці люди практично не знаходять роботи після закінчення ВНЗ, та їх, на жаль, багато. Сьогодні ж актуальними є робітничі професії, такі як газо-електрозварювальник, муляр, штукатур, водій, ремонтник, механізатор тощо. Тому для всіх, хто перебуває на обліку, ми пропонуємо профнавчання (підвищення кваліфікації) саме за актуальними професіями. І цього року на таке навчання вже направлено 385 осіб.
     - Центр зайнятості також переживає кризу?
     - Можна сказати, що так. Бо ж якщо раніше ми надавали дотацію на створення додаткових робочих місць за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття і одноразову допомогу по безробіттю на започаткування власної справи, то цього року, у зв’язку із відсутністю коштів, ні дотацій, ні допомоги не було. Крім того, стала більш принциповою робота спеціалістів Центру зайнятості щодо якості надання послуг незайнятому населенню. Так, якщо людина, яка стоїть на обліку, відмовляться від пропозиції роботи або профнавчання, а також не дотримується рекомендацій наших спеціалістів, вчасно не відвідує центр зайнятості чи семінари, то на неї накладаються штрафні санкції – скорочується виплата допомоги по безробіттю на термін від 60 до 90 днів. Коли ж людина двічі відмовляється від підходящої роботи чи навчання, то вона взагалі знімається з обліку. Цього року штрафні санкції були накладені на 31% зареєстрованих в нас осіб, а 12% осіб були зняті з обліку.
     Також, у зв’язку із зменшенням фінансування на оплачувані громадські роботи, Центром зайнятості було направлено на такі роботи лише 460 людей. Вони працювали в сільських радах та освітніх закладах міста і району.
     - А як ситуація із безробіттям серед сільського населення?
     - Цього року ми реєструємо сільського населення на 50-60% менше, ніж раніше. Але це не значить, що безробіття на селі впало чи запрацювали підприємства - це наслідки «антикризового закону», прийнятого 13 січня цього року. Згідно з цим законом, людина, яка має особисте селянське господарство, не вважається безробітною, отже й допомоги від держави не потребує. Хоча насправді багатьом селянам дуже важко виживати з того клаптика городу чи садочка, який є їхньою «основною та прибутковою роботою». Та з цим ми нічого вдіяти не можемо.
     Взагалі ж, щоб покращити ситуацію із ринком праці, Центр зайнятості співпрацює із роботодавцями в плані збільшення вакантних робочих місць. Також ми направляємо людей на навчання в Центр професійно-технічної освіти ДСЗ в Рівне та в Олександрійське відділення навчального центру, що має потужну навчальну базу. Тож ми надіємося, що спільними зусиллями та навчанням актуальним професіям ми зможемо подолати кризу, або хоча б її пом’якшити.
     Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 946 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024