Форма входу

Календар новин

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 01.05.2024, 04:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Серпень » 6 » В Ікві знову виявлено глисти та… сальмонелу
В Ікві знову виявлено глисти та… сальмонелу
15:48
На Дубенщині немає жодної водойми, де б можна було безпечно купатися
     Ось і прийшов до нас останній літній місяць – серпень. І всі, хто ще не накупався, не назасмагався, або просто не відпочив, мають на це не так вже й  багато часу. Та питання відпочинку має й свої проблеми. Особливо в нас на Дубенщині. Розповідає лікар Дубенської санепідстанції Петро Подворний:
     - Із настанням тепла у нас на перше місце виходить проблема відпочинку, точніше – стан місць масового відпочинку населення. Це, насамперед, стосується відкритих водойм на території м. Дубно та Дубенського району. Всього в нашому краї налічується більше 70-ти озер та ставків, включно з річкою Іква, але таких, на яких люди могли б відпочивати, і які б повністю відповідали вимогам санітарних норм, на жаль, немає.  Бо ж не лише вода у водоймі має бути придатною для купання і відповідати санітарним нормам, а й саме місце для відпочинку повинне бути обладнане туалетами та місцями для переодягання, водопостачанням і водовідведенням. Також має бути організовано прибирання території, очистка дна водойми від рослинності, планування берегової території, рятувальна служба тощо.
     Таким місцем для відпочинку могло б стати водосховище на Тартаку – там і рельєф підходящий, і грунт піщаний, і наявна свердловина, яка сама фонтанує. Та, на жаль, підприємця, який би вклав кошти в його обладнання, поки що немає.
     - А як щодо якості води на дубенських водоймах?
     - Ми регулярно проводимо дослідження води р. Іква та відкритих водойм на території району на санітарно-хімічні і мікробіологічні показники. І якщо говорити про ставки та озера, то більшість із них знаходяться в оренді для риборозведення. Тож  часто у воду добавляють різні добрива,  наприклад, гній, щоб покращити ріст планктону для риби, через що там купатися не можна. Також ми проводимо паразитологічні дослідження, особливо на Ікві. Цього року вже відібрали 12 проб, остання з яких була буквально тиждень тому. І варто сказати, що ще на початку літа була виявлена невідповідність за мікробіологічними показниками – в районі залізничного мосту ми знайшли у воді збудник сальмонели, що призводить до розвитку сальмонельозу. Його наявність говорить про те, що у річці плаває домашня птиця, зокрема гуси та качки.
     - Чи були виявлені інші мікроби, крім сальмонели?
     - Так, при аналізі води з Ікви, що бралася в районі Острівка, ми виявили у великій кількості яйця аскарид та волосоголовців. Це організми класу гельмінтів (глисти), які мають людське походження. І їх наявність у воді говорить, що десь є стік нечистот. Центральна частина міста (в тому числі вул. Шевченка) каналізована на септики. І якщо хтось десь вчасно його не викачав – «вміст» пливе в Ікву. При цьому забруднюється  не лише Дубно – вся ця «краса» йде за течією до сусідів у Млинів, де організовано місце для відпочинку. Маємо багато проблемних септиків і в районі Цукрового, вміст яких, зазвичай, через меліоративні канали також потрапляє в річку.
     - Петре Степановичу, тобто всі, хто купається в Ікві, можуть заразитися глистами?
     - Шанс зараження при купанні досить великий. Але час, протягом якого збудник проявить себе у тілі, залежить від багатьох факторів – від його кількості, опірності організму, інкубаційного періоду тощо. Патогенні організми можуть протягом великого періоду часу розвиватися в людському тілі, а коли проявлять себе – людина навіть не може згадати, де заразилася.
     Взагалі ж, останні 5 років ми постійно знаходимо у воді р. Ікви гельмінтів, що свідчить про загальне погіршення екології та стану каналізації. З цього приводу можу лише порекомендувати, насамперед, не купатися в річці та не вживати річкову роду для миття посуду й господарських потреб. А коли вже є така необхідність – то кип’ятити ту воду, тому що при високій температурі гельмінти гинуть. І, звісно, кожному, хто живе біля Ікви чи інших водойм, слід пам’ятати, що все те, що вони зливають у річку, потім по них же вдарить бумерангом, як це сталося по вул. Меліоративній.
     - А що саме там сталося?
     - Нещодавно до нас надходили скарги від жителів району Садової, особливо вул. Меліоративна. Там проходить колектор, що обслуговує територію від Сирзаводу до центру Дубна. Дана ділянка колектора дуже стара і вже давно потребує ремонту. І досить часто люди викидають сміття, яке забиває каналізаційні труби та колодязі, що призводить до виходу нечистот, запах від яких в гарячу пору року розноситься далеко по околицях. Там сморід такий стояв, що люди не могли ні на вулицю вийти, ні квартирку відкрити. Навіть загрожували перекрити рух на дорозі, якщо влада не вирішить це питання.
     Варто зазначити, що років два тому вже була прокладена паралельна гілка цієї проблемної ділянки колектора. Але, з певних причин, роботи завершені не були, мовляв, через недостатнє фінансування. І щоб довести незавершене будівництво до кінця, потрібно 1 млн. 200 тис. грн. Ці кошти слід терміново знайти та вирішити проблему, бо ж якщо нечистоти з колектора потраплять у річку – це буде катастрофа. А сьогодні до такої ситуації зовсім не далеко.
     - Вже є кілька випадків, коли люди бачили, ніби в річку зливався вміст асенізаційних машин…
     - Поки що до нас таких скарг не надходило. Щодо асенізаційних машин, то практично всі вони у власності приватних підприємців. Вони викачують септики та повинні їх вміст зливати у спеціально відведеному місці на зливній станції (біля ринку «Козацький»), звісно, за гроші. Та, видно, декому з них шкода заплатити ті кілька гривень, от вони і забруднюють річку. Коли ж вміст асенізаційної машини вилляти у водойму, то та кількість хімічних і мікробіологічних речовин, які в ній є, набагато перевищує її потенціал самоочищення. Залпові скиди з автомобілів у невідведених місцях також погіршують роботу очисних станцій. Але, як то кажуть, «не спійманий – не злодій». Якщо ж хтось буде виявляти випадки зливу нечистот в Ікву чи інші водойми – повідомляйте за  номером 4-15-46.
     І на завершення хочу додати, що, незважаючи на всі застереження, люди все одно використовують для відпочинку будь-які водойми, якою б брудною вода там не була. Тому, у зв’язку із проблемною ситуацією, Дубенська санепідстанції прийняла постанову про заборону відпочинку та купання на р. Іква, що проходить через м. Дубно. Ми будемо також ретельно контролювати дану ситуацію, бо ж восени спускають воду зі ставків, щоб виловити рибу, і ця вода (з різними гербіцидами та добривами) так чи інакше потрапляє в річку. А це значить, що стан води в Ікві ще більше погіршиться.
     - Дякую за розмову.
Олена КУТАСЕВИЧ

Переглядів: 1440 | Додав: zamok | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024