Форма входу

Календар новин

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Середа, 01.05.2024, 15:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Серпень » 6 » Хоч плата за навчання значно зросла, бажаючих стати студентами не меншає
Хоч плата за навчання значно зросла, бажаючих стати студентами не меншає
15:46
Як кажуть – «Не все коту масляна». Так і не всім дітям канікули. Бо ж у той час, як хтось ціле літо відпочиває на морі/в бібусі/з друзями, більшість випускників 9-х та 11-х класів посилено готуються до вступів у ВНЗ. Тому ми й вирішили дізнатися, як проходить вступна кампанія у дубенських вищих навчальних закладах.
     Конкурс у коледжі культури – до 9 чоловік на місце
     - Офіційно цьогорічна вступна кампанія розпочала свою роботу 29 червня, – розповідає директор Дубенського коледжу культури та мистецтв Анатолій Черуха. – Але, у зв’язку із відсутністю сертифікатів ЗНО (їх не встигли вчасно перевірити), абітурієнти не мали змоги відразу подати документи для вступу. Тож було перенесено як терміни подачі документів, так і дати вступних випробувань.
     У нашому коледжі вступні випробування триватимуть з 7 по 10 серпня. Випускники 11-х класів проходитимуть конкурс сертифікатів ЗНО, а 9-х – складатимуть іспити. Крім того, всі, хто вступатиме на творчі спеціальності, обов’язково складатимуть творчі випробування.
     Цього року коледж культури планує прийняти до своїх лав 200-250 першокурсників, 77 з яких вчитимуться за державним замовленням. Щодо контрактників, то плата складає 3000 грн. за рік навчання. Лише одна спеціальність – «перукарське мистецтво та декоративна косметика» (на Україні є лише у нас та в інституті Поплавського), коштує 3500 грн. Заочникам же за рік «гризіння граніту науки» доведеться викласти 2000 грн.
     - У нас, як то кажуть, рік на рік не приходиться, – говорить Анатолій Адамович. – Один набір – діти надзвичайно талановиті, а вже іншого року – посередні. Та наш коледж культури знають, тому й вчаться тут студенти не лише з Рівненщини, а й з інших областей України.
     Всього ж Дубенський коледж культури може запропонувати абітурієнтам навчання на 8-ми спеціальностях, половина з яких – творчі. І конкурс при вступі вже доходить до 9-ти чоловік на 1 місце. Хто ж стане щасливим першокурсником – можна буде дізнатися 17-18 серпня.
     У медколеджі готуються прийняти 150 нових студентів
     Наступний за нашим списком Дубенський медичний коледж. Вступні іспити тут проходитимуть за таким же принципом, як і в інших навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації, і відбудуться вони 6-го та 8-го серпня.
     - Загальна кількість студентів, яку ми плануємо прийняти на навчання цього року, складає 150 чоловік, – говорить директор медколеджу Надія Венгрин. – 90 з них вчитимуться за державним замовленням, а 60 – за контрактом. Плата за навчання складає 4100 грн. за рік.
     Варто сказати, що конкурс на вступ до медичного коледжу дуже великий, тож не всі бажаючі зможуть туди вступити. Так що великій кількості абітурієнтів доведеться пробувати свої сили в інших навчальних закладах. Хто це буде – стане відомо вже 11 серпня.
     Найпопулярніша спеціальність у педколеджі – соціальна педагогіка
     Також ми зв’язалися із приймальною комісією Дубенського коледжу РДГУ (в народі – педагогічного коледжу). Розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Ніна Небожинська:
     - До 5 серпня ми приймаємо документи, і вже з 6 по 10 серпня у коледжі пройдуть вступні випробування. Їх результати знатимемо 11-12 серпня. Щодо кількості майбутніх студентів, то цього року на спеціальність «початкова освіта» ми плануємо прийняти 80 чоловік (70 за держзамовленням та 10 – по контракту), на «дошкільну освіту» - до 70-ти (з них 20 за держзамовленням) і на «соціальну педагогіку» - до 25-ти (15 державних місць та до 10-ти контрактних). І слід зазначити, що найбільшою популярністю в нашому коледжі користується саме «соціальна педагогіка» - конкурс тут складає до 5-ти чоловік на місце. Щодо вартості навчання, то цьогоріч вона складає 3800 грн. за рік.
     Профтехліцей – вступ без іспитів
     І четвертий навчальний заклад нашого міста – Дубенський професійно-технічний ліцей. Тут абітурієнтів «мучити» іспитами не будуть – студентом можна стати за результатом співбесіди, яка проходитиме з 17 по 20 серпня. Платного навчання в цьому навчальному закладі немає – лише за державним замовленням. І списки тих 210 чоловік, які цього року стануть першокурсниками ліцею, будуть відомі після 20-го серпня. Про це розповів виконуючий обов’язки директора профтехліцею Яків Філонюк.
     А в Мирогощі все за таємничою завісою
     Звісно, на Дубенщині є ще один вищий навчальний заклад – Мирогощанський аграрний коледж. Але там, на жаль, деталі про вступну кампанію надати відмовилися, як нібито вона є дуже конфіденційною. Хоч ми і представилися абітурієнтом, інформацію про конкурс, кількість прийому та плату за навчання назвати відмовилися. Можливо, там так заведено, що інформація – після вступу.
     І на завершення…
     Ось така ситуація на дубенському «ринку освіти». Правда, цьогоріч велика кількість майбутніх студентів хоче всюди встигнути, тож і подають документи скрізь, куди тільки можна. А це створює труднощі при роботі приймальних комісій, бо ж невідомо, хто дійсно хоче вчитися у даному навчальному закладі, а хто – просто випробовує свої сили. Хоча й тут є позитив – можливість подавати документи одразу до кількох ВНЗ на кілька спеціальностей збільшує шанси абітурієнта на вступ – кудись та й пройде. І хоча цього року вартість навчання значно зросла – на 22-30 %, бажаючих вчитися у вузах аж ніяк не поменшало. Тож нам залишається побажати всім абітурієнтам «ні пуху – ні пера», гарно скласти іспити та стати студентом омріяного навчального закладу.
Олена КУТАСЕВИЧ
     
     

Переглядів: 3339 | Додав: zamok | Рейтинг: 4.5/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024