Форма входу

Календар новин

«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Субота, 20.04.2024, 02:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Грудень » 30 » У Дубні сміття викидають прямо на дорогу. Як із цим борються комунальники?
У Дубні сміття викидають прямо на дорогу. Як із цим борються комунальники?
13:04
Проблема засміченості у Дубні вже не перший рік займає одне з чільних місць. Як з цим не борються, але сміття та стихійні сміттєзвалища одержують верх над комунальними службами. Цього року питаннями відходів стало займатися КП «Дубноводоканал», тож ми і поспілкувалися з майстром підприємства Лізою Мірутою.
- З того часу, як сміттям стало займатися КП «Дубноводоканал», багато чого змінилося. Ми вилучили приватну фірму «Альтфатер», а замість неї працює три наші автомашини. Що ж до сміттєвих контейнерів, то їх по Дубні більше ста. Крім того, ми попередили всі дубенські підприємства, щоб вони закупили свої контейнери. Багато хто так і зробив – лікарні, школи, дитсадочки. Та є організації, які мають немаленький дохід, але не хочуть заплатити за вивіз своїх відходів.
- Такі контейнери дорогі?
- Сам сміттєвий бак коштує в межах 1 500 грн. І кожного дня, крім неділі, машини забирають з них сміття, так само як і з тих контейнерів, що стоять на вулицях міста. Є й такі точки, які швидко заповнюються (у місцях, де багато будинків) – на 5-й школі, у центрі, на Базарчику. Тож туди їздимо ще й в суботу ввечері. Хочемо у перспективі поставити контейнери лише для скла та пластмасових пляшок, розділивши відходи. Але потрібно ще й контролювати, щоб туди не кидали інше сміття.
- А як щодо урн на вулицях міста?
- По Дубні їх стоїть більше сотні. Смітників, звісно, не вистачає, особливо на віддалених від центру вулицях. Та ми не такі багаті, щоб встановлювати їх через кожних 100 метрів. До речі, урну біля себе повинен поставити кожен магазин, як і прибирати прилеглу до будівлі територію. Під час відкриття всі підприємці обіцяють це зробити, але здебільшого це порожні слова. Тож прибирати доводиться нашим  двірникам, яких у Дубні працює шестеро. Крім того, часто продавці викидають в урни побутові відходи, залишки обідів, які потім розтягують собаки. А людина, яка проходить повз, не має де подіти папірця з-під морозива чи недопалок.
- Скільки у Дубні коштує вивіз сміття?
- Плата за місяць з однієї людини, що проживає у квартирі, становить 2,99 грн., для жителів приватних будинків – 3,16 грн. Це для населення, а магазини та підприємства сплачують в залежності від площі приміщення. Загалом, за один метр кубічний нараховується сума у розмірі 22,32 грн.  У приватних секторах машина забирає сміття раз на тиждень, а по квартирах їздить тричі на тиждень. Хочу також сказати, що люди є різні: дехто платить за свої відходи, дехто ухиляється. Загалом, у нас встановлені норми на вивіз сміття – 1,22 метри кубічні на одну людину в рік. Але є й такі, які за раз всю свою річну норму виносять.
- Лізо Ониківно, є випадки, коли з вулиць забирають контейнери, а  сміття залишається…
- Дуже часто, особливо  в центрі міста, контейнери стають причиною антисанітарії. Бо ж коли вони заповнюються, люди викидають сміття просто біля них. Так, кілька тижнів тому ми забрали два баки з вулиці Лисенка, але люди далі продовжують нести сюди свої відходи. Ввечері там прибираємо, а вранці нові пакети зі сміттям вже «на місці». Минулого тижня ми півдня відслідковували тих, хто це робить. І «спіймали» працівницю однієї державної служби, що знаходиться неподалік. Жінці «начальниця наказала винести сміття». Вона ще й обурювалася, що їй не дали викинути пакети прямо на вулиці. Такі випадки трапляються дуже часто, та ми з цим боремося.
- А як щодо стихійних сміттєзвалищ?
- Їх у Дубні дуже багато, особливо поблизу кладовищ. Найбільше з них на вулиці Мирогощанській, де люди викидають сміття прямо на могили. Ми намагаємося виловлювати тих, хто виносить відходи будь-куди. Та на даний час не маємо важелів впливу на порушників. Що ж до покарання, то засмічувачів викликають на комісії, де вони або отримують попередження, або платять 17 грн.
- Куди діваєте зібране сміття?
- Міське сміттєзвалище, яке займає 5 га,  знаходиться за колишнім рестораном «Серпанок».  В перспективі побудова сміттєпереробного заводу, та я є противником цієї ідеї. Інші ж країни та й міста України від нього відмовилися, бо нічого хорошого до нас везти не будуть. Я все життя працюю зі сміттям, тож знаю, що в ньому будуть і миші, і пацюки, і пропалі коти з собаками. Крім того, на таких заводах збирається «трупний» (метановий) газ, який шкідливий для людини.
- У «Дубноводоканалі» сміттєзбиральної техніки вистачає?
- Нині у нас працює близько 10 різних спецмашин, з яких три контейнеровози. За сприяння директора «Дубноводоканалу» Василя Антонюка відремонтовано багато техніки, 2 машини буквально перетягнули на шнурку, а сьогодні вони працюють. Маємо й новий автомобіль для згортання снігу та посипання дороги піском під час ожеледиці. Взагалі робота підприємства налагоджена. Потрібно лише, щоб жителі Дубна усвідомили, що місто повинне бути чистим і це більшою мірою залежить від них, а не від комунальників. Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.
- Дякую за розмову.
Олена ЦУНДРА



Переглядів: 1822 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
16.07.2012
1. Josedavid [Новина]
Well put, sir, well put. I'll certanliy make note of that.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024