Форма входу

Календар новин

«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Четвер, 25.04.2024, 06:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Грудень » 11 » Хто винний у тому, що дві сім’ї виселяють на вулицю?
Хто винний у тому, що дві сім’ї виселяють на вулицю?
16:11
Однією із найважливіших для людини є проблема даху над головою. І не завжди для її вирішення використовуються чесні методи. Тому часто-густо квартирного питання породжує суперечки, а подекуди і скандали. Один з них розгорівся у Дубно буквально нещодавно, хоча «загоратися» почав ще кілька років тому.
Цю ситуацію можна назвати «квартирним» трикутником – в одному кутку стоять дві дубенські сім’ї військовослужбовців, у другому – ТзОВ  «Кометос», а в третьому – Міністерство оборони. Проблема полягає у тому, що в кінці 90-х років минулого століття сім’ї військовослужбовців Гайкових і Федунів заселилися у приміщення, що належить ТзОВ  «Кометос», і яке для них мало викупити Міністерство оборони. Та сьогодні цих людей виселяють. Отож, знайомимося з позицією кожної із сторін.
«Ми вклали у ремонт десятки тисяч доларів, тож добровільно звідси не підемо!»
Спочатку ми навідалися до сімей Гайкових та Федунів, що проживають у приміщенні по вул. Свободи, 7, за яке, власне, й ведуться суперечки. Знайти їх зовсім не важко, оскільки у дворі перед вікнами розбитий величезний намет. Вдома застали жінок – матерів сімейств, які повідали таку історію:
- У кінці 90-х років командування військової частини (тоді ще командиром був Іван Васільєв), де служать наші чоловіки вже близько 20-ти років, звернулося із пропозицією, мовляв, ми можемо отримати житло. Одного дня нас привели в це приміщення, де раніше був склад магазину «Спорттовари», показали проект, за яким можна зробити 2 квартири: двокімнатну і трикімнатну, та сказали: «Беріть, переобладнуйте під житло, а з нового року ми вам дамо орден та повернемо кошти, затрачені на ремонт». Тобто, це приміщення Міністерство оборони повинно було викупити у його власника Володимира Масюка та передати нам.
Там і було зроблено. Як розповіла пані Гайкова,  у ремонт було вкладено десятки тисяч доларів:
- Ми змурували міжкімнатні стіни, зробили підлогу, поставили двері, вікна, провели автономне опалення, електрику, каналізацію – зробили абсолютно все. І лише чекали, коли перерахують гроші та дадуть ордери. Але цього не сталося. До 2004 року нас не зачіпали, а  потім подали до суду за незаконне використання житла. І хоча в нас на руках був акт передачі житла та договір, укладений між військовою частиною та Володимиром Масюком, справи ми програли. Всі договори визнали недійсними, оскільки на той час власником приміщення була Емілія Масюк, а заключали їх із її сином. Тож нас зобов’язали виселитися.
- Але ми вирішили не здаватися, тому подали в суд на апеляцію – допомагає Оксана Федун. – Відразу ж прийшов власник приміщення з командиром військової частини, і спочатку просили, а потім погрожували, щоб ми забрали апеляційну заяву. Фактично нас змусили це зробити, вкотре пообіцявши викупити квартири. Але через кілька місяців нам знову прийшло рішення суду про виселення. Тож ми найняли адвоката Анатолія Мацея, і він подав на апеляцію. Проте і її ми програли.
З того часу, зі слів жінок, їх постійно виселяють. Тому сім’ї почали звертатися у Міністерство оборони, в Секретаріат Президента та інші інстанції з проханням про допомогу. Але й тут дальше обіцянок діло не заходило. От, наприклад, з Міністерства оборони прийшла відповідь, щоб сім’ям у міру надходження надали житло.
- В той час якраз здавався новий будинок у військовому містечку, де нам пообіцяли залишити в резерві дві квартири, – додає пані Оксана. – Та в результаті ми залишилися на вулиці. Остання обіцянка – нове житло нам буде закуплене у наступному році в міру надходження коштів до спецфонду. Та що вже зараз вірити?..
 Але, між тим, це дві родини вже на днях можуть залишитися без житла. У вівторок їх мали остаточно виселяти, але дали відстрочку ще на тиждень. Тому минулого тижня вони перед домом поставили намет, щоб «хоч цінні речі туди повиносити, як будуть викидати».
- Та ми добровільно на вулицю не підемо, – говорять жінки. – Хіба що нас звідси винесуть.
«9 років люди займають приміщення і нічого за це не платять»
Після цього ми поговорили із директором ТзОВ «Кометос» Володимиром Масюком, власником приміщення. Ось що він розповів:
- У 1999 році Міністерство оборони закуповувало квартири для своїх службовців. А в нас на той час було вільне приміщення по вул. Свободи,7 і військові запропонували його викупити. Тоді ж дві сім’ї самовільно зайняли це приміщення і стали там жити. З того часу ми вже кілька раз укладали договори купівлі-продажу, виписували рахунки, але грошей по них ніхто не оплачував. Так само не платилося й за оренду приміщення. Тому ми подали до суду, і в 2005 році виграли справу. І вже пройшло 3 роки, як люди незаконно займають чуже приміщення. Коли ж справа доходить до виселення, то їх не можна зловити: вони або лягають у госпіталь, або їх немає вдома. Так тягнеться вже цілий рік. Востаннє виселення мало бути минулого вівторка, та ми пішли на зустріч і дали сім’ям Гайкових і Федунів ще тиждень, щоб вони добровільно звільнили квартири. Як ні, то цим вже буде займатися міліція. І хочу додати, що за весь час їхнього незаконного проживання ми втратили на цьому приміщенні близько 20 тис. доларів. Та не хочемо вже нічого, аби лиш його звільнили.
 У військовій частині коментарі давати відмовляються
Залишилися остання сторона – Міністерство оборони. Тож ми звернулися до командира Дубенської військової частини А-1519 Ярослава Брудера, але він коментарі давати відмовився. Сказав лише, що ним вживаються всі можливі заходи, щоб забезпечити сім’ї житлом. А між тим, ходять чутки, що через цей скандал у частині когось достроково відправляють на пенсію. Військові, вони ж народ строгий, такого ой як не люблять…
Цілий рік не можуть зловити, щоб виселити з квартир
Останньою інстанцією, де ми проясняли ситуацію, був Дубенський відділ державної виконавчої служби міськрайонного управління юстиції.
- Ще 8.06.2006 р. виконавчим листом Дубенського міськрайонного суду Гайкова І. М. та Федуна В. М. було зобов’язано покинути приміщення магазину, що знаходиться за адресою: вул. Свободи, 7 у м. Дубно, – розповідає начальник виконавчої служби Олег Балакирєв. – Після цього судом було прийнято ухвалу на роз’яснення резолютивної частини цього рішення від 14.11.2007 р., згідно з якою приміщення повинно бути звільнено від осіб, які його займають, їх майна, домашніх тварин, а також їм було заборонено користуватися цим приміщенням. На виконання цього рішення і ухвали суду 11.04.2008 р. державним виконавцем було відкрите виконавче провадження, за яким до 26.04.2006 р. сім’ї повинні були добровільно виселитися без накладення штрафних санкцій. Але цього не сталося, і вже неодноразово призначалося виселення, яке з різних причин відкладалося. В тому числі, через перебування жильців у відрядженнях, на лікарняному тощо. Тож востаннє виселення було призначено на 9 грудня, але, згідно заяви ТЗоВ «Коментос», його перенесено на наступний вівторок. Гайков і Федун отримали під розписку повідомлення про виселення, і якщо не буде причин зупинити провадження, то воно буде примусовим.
Тож, як бачимо, ситуація суперечлива. З одного боку обмануті сім’ї, які вже скільки часу чекають житла, з іншого – власники приміщення, яким ніхто нічого не платить. А командування військових у Києві знай собі мовчать. Ну що ж, почекаємо до вівторка…
Олена ЦУНДРА

Переглядів: 1264 | Додав: zamok | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024