Форма входу

Календар новин

«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту


Наше опитування

Переводчик онлайн


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


П'ятниця, 19.04.2024, 23:06
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2008 » Грудень » 11 » 19-річна Оля з Птичі – світовий чемпіон з гирьового спорту
19-річна Оля з Птичі – світовий чемпіон з гирьового спорту
15:53
Хай би як там не було, а спортивно наш регіон розвинутий досить сильно. Дубенщина має цілу плеяду чемпіонів – переможців міжнародних та світових змагань із різних видів спорту. Вже не перший раз наші земляки представляють Україну на Олімпійських іграх. І ось нещодавно у нас з’явився ще один світовий чемпіон. Знайомтесь – Оля Бондар, 19-річна дівчина, яка вже має майстра гирьового спорту України.
 - Олю, тягати гирі – це якось не по жіночому…
- Спорт не ділиться на чоловічий і жіночий – це загальне поняття. І тому тут кожен вибирає собі те, що до душі, що найбільше подобається. Мені от сподобалося підіймати гирі.  
- Давно цим займаєшся?
- Вже два з половиною роки – ще з 11 класу. У Вербі, куди я ходила до школи, бо ж сама з сусіднього села – Птичі, при школі-інтернаті діє секція гирьового спорту районної ДЮСШ. Її відвідували двоє моїх однокласників і через трохи вони й мене туди затягнули.
- Коли до мене в секцію прийшла така гарна дівчинка, я чи не відразу зрозумів, що вона знайде себе у цьому спорті, – додає Олин тренер, керівник секції Леонід Момотюк, майстер спорту з важкої атлетики. – Я їй показав, що і до чого, вона спробувала – і почала займатися. Правда, трохи боявся, що Оля закине гирі, коли вступить у ВНЗ і поїде на навчання, але, як виявилося, – дарма. Дівчинка продовжує тренуватися і в університеті.
А навчається спортсменка в Національному університеті водного господарства і природокористування. Опановує спеціальність еколога, бо ж говорить, що нині у нас жахлива екологічна ситуація і це вкрай необхідна професія.
- Коли я тільки прийшла в секцію гирьового спорту, було дуже важко, – продовжує Оля, – боліли всі м’язи. Та й мама переживала, що я підіймаю важкі гирі. Але коли побачила, що в цьому немає нічого поганого, то змирилася, і зараз вболіває за мене на змаганнях.
- Яких результатів ти досягла, підіймаючи гирі?
- Щоб досягнути певних результатів, потрібно прикласти чималих зусиль. Тож я почала активно займатися, тренуюся п’ять разів на тиждень, по 2-2,5 години кожного дня. І вже сьогодні можу підняти  16-кілограмову гирю 230 раз.
- Пам’ятаєш свої перші змагання?
- Так, це був чемпіонат Рівненської області з гирьового спорту в 2006 році. Тоді я ходила до 11-го класу, а в секції займалася лише півроку. Можна сказати, що навіть толком на знала, як ту гирю підіймати. Та все одно це був перший серйозний крок у моєму спортивному житті.
Після того Оля Бондар неодноразово займала призові місця на різноманітних українських та міжнародних змаганнях з гирьового спорту. Ще у 2006 році на змаганнях за кубок України в Запоріжжі дівчина виконала норматив майстра спорту – 195 ривків гирі. У тому ж році виборола перемогу на чемпіонаті України, куди їздила в складі команди Рівненської області. Тоді ж Олю прийняли до збірної України з гирьового спорту.
-    Олю, а який із чемпіонатів тобі запам’ятався найбільше?
- Запам’ятовуються абсолютно всі, кожен по-своєму. Немає  одноманітних змагань, таких, що повторюються – кожне з них чимось виділяється. Та, звичайно, найяскравішим для мене став цей чемпіонат світу, який нещодавно пройшов в італійському місті Мілан. Я вперше побувала за кордоном, тож вражень і емоцій привезла додому надзвичайно багато.
- Розкажи трішки про ці змагання…
- В Італії ми були півтора тижні, а сам чемпіонат проходив у три дні. В п’ятницю вранці ми приїхали в Мілан, поселилися, в обід нас зважили і всі відразу пішли на відкриття змагань. У суботу виступали, а в неділю було закриття чемпіонату. Що ж до самих змагань, то потрібно було підіймати 16-кілограмову гирю протягом 10 хвилин.  Я за той час зробила 200 ривків, тож зайняла перше місце серед юніорів (до 22-ох років) та бронзу серед дорослих жінок-спортсменок. За це була нагороджена кубком, медаллю та грамотою.
- Збираєшся туди ще поїхати? І взагалі, які плани маєш на майбутнє?
- Я буду докладати всіх зусиль, щоб ще не раз потрапити на цей чемпіонат. Що ж до найближчих планів, то вже у цей четвер ми їдемо в Запоріжжя на кубок України з гирьового спорту, який відбудеться 13-15 грудня. З нами також поїде учениця 9 класу Вербської середньої школи Наталя Вознюк, тренером якої є майстер спорту, викладач райДЮСШ Олексій Котвінський. А взагалі, цей спорт для мене пов’язаний із досягненнями, самоствердженням. Тут, звісно ж, трапляються і перемоги, і поразки. З останніми важно змиритися, але без них ще ніхто не обходився. Бо ж ти аналізуєш свої вчинки, помилки та прагнеш до більшого – до нових перемог, до нових вершин.
- Дякую за розмову! Успіхів та лише перемог!
Олена ЦУНДРА

Переглядів: 1317 | Додав: zamok | Рейтинг: 4.8/4 |
Всього коментарів: 1
11.09.2012
1. Mehmet [Новина]
It's about time smoneoe wrote about this.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024